Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Sekarang dah ada banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana dan beli emas di mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas? Atau
  4. Akaun simpanan emas?

(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Minit Review Emas di sini).

Nak Beli Emas Pelaburan Di Mana?

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia. Di sini anda boleh belajar cara membeli emas agar tidak tertipu.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan mengenai istilah “pelaburan emas”. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jadi, elakkan melabur dalam mana-mana skim cepat kaya yang bertopengkan pelaburan emas. Sehingga ke hari ini, penganjur-penganjur skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas (scammer) masih mencari mangsa terutama pesara-pesara kerajaan, penduduk kampung atau taman yang mendapat durian runtuh hasil pampasan sesuatu projek ambil alih tanah.

Silap Faham Tentang Pelaburan Emas

Ramai yang silap faham hingga beranggapan bahawa dengan melabur emas, mereka akan dapat pulangan hasil keuntungan berlipat ganda tanpa ada usaha!

Ramai yang beranggapan, dengan melabur emas, mereka akan dapat dividen keuntungan setiap bulan atau setiap minggu. Malah ada yang terpedaya dengan scammer yang mengatakan dengan melabur emas, mereka akan dapat keuntungan setiap hari!

Setiap hari ada sahaja scammer yang dapat memperdaya mangsa yang tak tahu apa-apa pasal pelaburan emas. Bukan puluh ribu Ringgit malah ratus ribu dan ada yang mencecah jutaan Ringgit!

1500 mangsa rugi RM100 juta ditipu skim-bertopeng pelaburan emas.
1500 mangsa rugi RM100 juta ditipu skim bertopeng pelaburan emas (Sumber: Kosmo, 2 Februari 2023)

Perlu diingatkan bahawa emas tidak ‘beranakkan’ duit atau menjadi lebih berat! Kalau anda melabur duit sebanyak RM300,000 atau 1 kilogram (1,000 gram) emas, berat 1,000 gram emas itu tidak akan menjadi 1,001 gram atau 1,010 gram atau 1,100 gram walau pun anda tunggu sepanjang hayat!

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch
Jongkong emas dengan berat 1,000 gram ini tidak akan menjadi lebih berat walau pun anda tunggu seumur hidup!

Apa yang boleh anda tunggu hanyalah kenaikan harga emas pelaburan. Kerana apa? Kerana harga emas sememangnya akan naik dalam jangka masa panjang iaitu sekurang-kurangnya dua tahun.

Tetapi, harga emas juga akan naik sekiranya ada ketidaktentuan politik seperti wabak penyakit (contoh COVID-19), perang (contoh Rusia-Ukraine) atau berlakunya krisis kewangan (contoh kelemahan matawang).

Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat
Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat dalam jangka masa panjang.

Anda boleh lihat contoh Harga Emas Semasa dan terdapat laman web yang menyediakan carta pergerakan turun naik harga emas semasa dan dikemaskini setiap minit.

Maksud Pelaburan Emas

Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah. Beli emas dapat emas fizikal dan bukan dapat emas digital atau paper gold.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan atau ketika matlamat tabungan emas telah dicapai.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksud di sini ialah, keuntungan pelaburan emas bukan sahaja boleh didapati daripada aktiviti “buy low, sell high“, tetapi saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB.

Anda buat potongan gaji ke dalam ASB atau Tabung Haji setiap bulan dan betul angka dalam akaun semakin bertambah, TETAPI kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Pada masa ini terdapat kemudahan akaun tabungan emas yang patuh syariah dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Kekuatan Nilai Emas Banding Wang Kertas

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1.00 untuk dapat EMPAT biji karipap. Pada tahun 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1.00. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2.00! Pada hari ini, ada yang menjual SEBIJI karipap dengan harga RM1.50!

Inflasi mata wang kertas harga karipap dan nasi lemak makin mahal?

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

1 dinar 1 kambing

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Hati-hati Skim Cepat Kaya Bertopengkan Akaun Pelaburan Emas

Akaun pelaburan emas atas talian.
Akaun pelaburan emas atas talian.

Asas utama pelaburan emas yang patuh syariah ialah anda beli emas, anda dapat emas. Ataupun anda beli emas dalam akaun emas yang boleh anda keluarkan emas fizikal. Elakkan daripada beli emas digital atau paper gold yang kebiasaannya anda tidak boleh keluarkan emas fizikal.

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam!

Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Pada masa ini terdapat kemudahan akaun tabungan emas yang berasaskan 100% emas fizikal, patuh syariah, boleh dikeluarkan emas fizikal dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Elakkan Skim Pelaburan Emas ‘Beli-Pajak, Beli-Pajak’

Saya dapati skim pelaburan emas ‘beli-pajak, beli-pajak’ ini masih lagi berlaku ketika ini tanpa mangsa sedari. Ada dua kaedah penyamaran yang digunapakai bagi mengabui mata mangsa:

  • Kaedah ‘beli-pajak, beli-pajak’
  • Kaedah ‘beli-pajak-belanja, beli-pajak-belanja’

Tanpa sedar, mangsa terperangkap dalam hutang pajakan emas yang dibuat. Kesan jangka pendek memang seakan-akan tidak dirasai. Tetapi tunggulah kesan jangka panjang apabila harga emas tidak bergerak naik (statik) atau turun.

Kalau anda dah terperangkap dalam skim pelaburan emas seperti ini, cepat-cepat jual balik emas yang ada semasa harga emas naik.

Tips Pelaburan Emas

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fi emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Pelaburan Emas Terbaik

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Carian pelaburan emas di Google
Sebanyak 510,000 dapatan carian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat. Nak beli emas di mana? Nak beli emas online?

Tak ada masa nak fikir-fikir dan kaji. Lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba. Jauhi juga daripada ditipu bila beli emas pelaburan.

Dah Bersedia Untuk Melabur Emas?

Sekarang dah ada kemudahan beli emas online. Sangat mudah nak buka akaun simpanan emas emas yang berasaskan 100% emas fizikal, patuh syariah, boleh dikeluarkan emas fizikal dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui bisnes pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Kalau anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh Download E-Book 5 Minit Review Emas sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Nak tahu cara jual emas untuk dapat harga tinggi? Sejak dunia dikejutkan dengan kekejaman regim Zionis Israel terhadap warga Palestin, kebanyakan negara termasuk Malaysia mengalami kenaikan kadar inflasi matawang. Kesan inflasi matawang ini menyebabkan kenaikan harga emas kepada lebih RM330 segram!

Dulu ada masa harga emas semasa melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016. Pada 17/9/2016, harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada 18/9/2016, harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

Pada masa COVID-19, harga jual balik emas juga meningkat tinggi pada 9 Ogos 2020.

Pada 19 Mac 2023, akibat kesan penutupan operasi Silicon Valley Bank, United States of America, harga jual balik emas juga meningkat tinggi.

Mulai 27 April 2023, wang kertas USD mulai melemah akibat tindakan sekutu BRICS iaitu Brazil, Russia, India, China dan South Africa tidak lagi menggunakan mata wang US Dollar sebagai medium transaksi antara negara.

Kenaikan harga emas mendadak berlaku pada 3 Mei 2023 sehingga mencecah RM316 segram!

Kalau lihat harga emas sepanjang zaman mesti ada waktu naik dan turun. Kalau nak jual balik sudah tetntu kita kena tahu harga emas segram masa beli duu. Kalau tak tahu, kita boleh dapatkan anggaran harga emas di Kitco.com

Kalau harga jual balik emas dah lebih tinggi lebih 15% daripada harga beli, kita dah boleh jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 atau emas 999 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi. Kalau tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana kita boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

[KEMASKINI] BERITA BAIK Khamis 4 Mei 2023! Harga jual balik barang kemas 916 dan 999 tertinggi dalam sejarah di Malaysia! Walaupun cuti Wesak, semua cawangan PG buka mulai jam 9 pagi hingga 6 petang hari ini.

Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023
Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023

Info lanjut di Channel Telegram Tips Pelaburan Emas.

Berita baik! Pada hari ini, Jumaat, 7 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas Jumaat, 7 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram

Public Gold buka semua cawangan bermula jam 9 pagi – 5 petang untuk kaum ibu yang nak jual balik emas hiasan 916 / 999 yang dah lama, patah atau rosak dengan harga tinggi. Brand selain PG Jewel.

Tiada tolak caj upah. Tak perlu set temu janji.

Alamat cawangan Public Gold ada di SINI. Sekarang semua cawangan dah boleh beri duit tunai on the spot! Kalau dulu hanya boleh dapat duit tunai hasil jual balik emas hiasan di Menara Public Gold di TRX, Kuala Lumpur sahaja.

Kalau staf tanya PG Code Introducer, boleh beri PG047646 Suhaimee Manaf

Jika nak daftar dulu pun boleh. 

Tekan link ini untuk daftar di SINI.

Untuk dapat Tips, info pasal emas lebih pantas boleh join Telegram Channel saya di https://t.me/TipsPelaburanEmas


[KEMASKINI] Berita baik! Pada hari ini, Khamis, 6 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas 6 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram


[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

Terpedaya Skim Pelaburan Emas Tipu

Terpedaya skim pelaburan emas tipu malah tak wujud, lebih RM6 juta lebur!

Ipoh: Seorang peniaga wanita warga emas berusia 61 tahun diberitakan telah kerugian lebih RM6 juta apabila diperdaya dengan individu yang menawarkan skim pelaburan emas tidak wujud di media sosial sejak Oktober tahun lalu (2023).

Peniaga warga emas itu dipetik baru menyedari ditipu oleh scammer skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas pada 22 Januari 2024 lalu apabila beliau gagal untuk mengeluarkan sebahagian duit pelaburannya berjumlah RM2.2 juta.

Peniaga terbabit diberitakan mula mengenali skim pelaburan emas tipu dan yang sebenarnya tidak wujud tersebut selepas melayari media sosial Facebook pada 14 Oktober 2023 lepas semasa berada di rumahnya.

Selepas beliau terpedaya dengan iklan yang ditawarkan skim pelaburan emas, beliau telah menekan pautan di Facebook tersebut dan mula berkomunikasi menerusi WhatsApp dengan seorang individu yang tidak dikenali.

Sumber berita mengenai penipuan skim pelaburan emas tipu yang tidak wujud ini dipetik daripada Harian Metro bertarikh 23 Januari 2024 seperti yang dipaparkan di atas.

Di bawah ini pula berita mengenai 300 individu di Tawau, Sabah kerugian lebih RM5 juta diperdaya pelaburan emas tipu.


Tonton berita 300 individu rugi lebih RM5 juta diperdaya pelaburan emas tipu di Astro Awani bertarikh 23 Disember 2023.

Kasihan…

Begitulah nasib mangsa yang terpedaya disebabkan janji-janji manis scammer yang banyak di luar sana yang sentiasa mencari mangsa melalui media sosial seperti Facebook, Telegram, Whatsapp dan lain-lain lagi.

Sebenarnya skim pelaburan emas tipu ini dah memperdaya ramai mangsa sejak lama dulu! Di bawah ini, saya kongsikan video berita Astro Awani tahun 2015 dulu.


Tonton berita skim pelaburan emas tipu di Astro Awani bertarikh 16 Jan 2015.

Siapa yang berisiko jadi mangsa? Jawapannya mudah sahaja… sesiapa yang banyak duit! Ikut sejarah yang lepas, scammer biasanya target mangsa yang sudah berusia samada pesara atau peniaga atau kontraktor yang berduit.

Scammer tahu pesara sama ada penjawat awam atau swasta semua berduit sebab dapat gratuity / golden hand shake yang mencecah ratusan ribu Ringgit tak termasuk duit simpanan Tabung Haji atau ASB. Begitu juga peniaga yang mempunyai akaun bisnes dan kontraktor yang baru selesai projek.

Pesan guru emas saya, ramai orang akan melakukan kesilapan kewangan ketika ada duit simpanan yang banyak. Masa itulah, otak akan berfikir apa yang aku nak buat dengan duit sebanyak ini? Maka kebiasaannya ramai antara kita terus akan berfikir perkataan MELABUR dengan menyangka melalui pelaburan duit yang banyak itu akan bertambah banyak!

Walhal risiko dalam apa jua pelaburan ialah… Rugi Dalam Tangan, Untung Belum Tentu! Persoalannya bagaimana cara kita nak kenal pelaburan emas tipu atau tidak?

Nak kenal sama ada sesuatu pelaburan itu tipu sangatlah senang kalau kita ada ilmu. Kalau pun kita tidak ada ilmu tetapi ada keinginan untuk mencari ilmu atau jawapan sama ada bertanya kepada yang pakar. Kaji dahulu sebelum percaya bulat-bulat.

Masalahnya ramai antara kita yang terjebak dengan skim pelaburan yang bertopengkan emas ini disebabkan tidak mahu belajar daripada kesilapan mangsa-mangsa terdahulu.

Di sini saya nak kongsikan beberapa ciri skim pelaburan emas yang telah dikenalpasti oleh pakar-pakar kewangan seperti Tuan Azizi Ali dan guru emas saya iaitu Tuan Mohd Zulkifli Shafie. Antara ciri-ciri pelaburan emas tipu ialah seperti berikut:-

Apabila kita diberitahu oleh mana-mana individu atau syarikat atau kawan baik kita sendiri (paling ramai terkena), bagi deposit sekarang, mulai bulan depan dan seterusnya akan dapat keuntungan tetap setiap bulan, saya nasihatkan… lari jauh-jauh!

Biasanya kadar keuntungan yang ditawarkan melebihi 5% sebulan atau 60% setahun (5% x 12 bulan). Kadang-kadang ada yang sampai 70% hingga 100% setahun! Walhal pakar kewangan Tuan Azizi Ali menyatakan pulangan paling tinggi yang boleh diberikan oleh institusi pelaburan terbaik di Malaysia sekitar 15% sahaja setahun (1.25% sebulan).

Begitulah caranya nak tahu sama ada skim pelaburan emas itu betul atau tidak. Ambil kalkulator kiralah sendiri. Kalau lebih 2% sebulan atau 24% setahun pun kita boleh buat keputusan “angkat kaki” lari jauh-jauh lah…

Ini memang ciri biasa scammer skim cepat kaya. Biasanya scammer akan tunjuk kemewahan dengan memandu kereta mewah dan memakai jam tangan mewah. Kalau secara atas talian, scammer juga tunjukkan bukti-bukti ada keuntungan dibayar kepada pendeposit-pendeposit terdahulu. Tunjuk video pendeposit keluarkan duit daripada ATM, screenshot resit bank atau gambar duit berkepok-kepok (diikat getah) berpuluh ribu Ringgit kononnya telah berjaya dinikmati ramai pendeposit.

Bila scammer dah nampak tanda-tanda bakal mangsa terpedaya dengan keuntungan bulanan yang banyak, ciri yang ketiga ini pun biasa digunakan oleh scammer sama ada secara bersemuka atau secara atas talian melalui media sosial. Scammer akan menggunakan teknik mendesak secara halus seperti kalau lambat nanti rugi sebab ramai orang lain yang join awal akan dapat untung lebih banyak.

Cara paling selamat daripada terjebak dalam skim cepat kaya bertopengkan emas ialah buang dulu sifat tamak nak untung cepat. Sebab sifat tamak inilah yang selalu mengakibatkan kerugian. Seperti pepatah Melayu…

Orang tamak selalu rugi, macam anjing dengan bayang-bayang.

Pepatah Melayu

Bila dah buang sifat tamak, nafsu untuk dapat segala tawaran keuntungan atau dividen besar bulanan yang tak masuk akal akan dapat dikawal. Kalau ada posting yang beri pulangan lumayan di media sosial seperti di Facebook pun kita boleh fikir sebelum tekan link Whatsapp. Contoh:-

Pelaburan emas patuh syariah… Modal RM…. untung XX% setiap bulan ATAU

Pelaburan emas dijamin untung. Modal RM…. dividen bulanan XX%

Iklan scammer

Bila dah buang sifat tamak, mudahlah kita nak menolak tawaran menyertai skim yang bukan-bukan.

Biasanya, orang yang ajak join skim ini ialah orang yang kita kenal. Kalau pun pelaburan itu betul, kita tak perlu takut nak ucap kepada individu scammer, “Maaf! Saya tak minat” dan terus beredar. Tolak dengan cara yang baik. Kalau individu masih mendesak, ulang sekali lagi, “Maaf! Saya tak minat”. Itu sahaja!

Semoga perkongsian saya ini dapat memberi gambaran serba sedikit tentang bagaimana skim pelaburan emas tipu memerangkap mangsa. Juga kita dapat mengenali golongan yang berisiko terpedaya dengan skim pelaburan bertopengkan emas.

Adalah sangat diharapkan agar kita semua sentiasa waspada dengan skim cepat kaya seperti pelaburan emas tipu yang sejak bertahun-tahun telah menipu melalui berbagai rupa skim dan pelbagai lapisan masyarakat termasuklah guru, ustaz, artis, pelajar universiti, penjawat awam dan pekerja swasta.

Sebab utama saya bina blog PelaburanEmas.org ini ialah untuk berkongsi pengalaman sejak 2014 saya berkecimpung dalam emas pelaburan. Di sini saya nak kongsikan pelaburan emas sebenar, patuh syariah, sah malah telah ada lebih 1.1 juta pemegang akaun emas di syarikat jual beli emas pelaburan terbesar di Malaysia.

Lihat portfolio emas pelaburan saya di SINI.

Sila baca Mengenai Saya untuk info lanjut.

Wallahu a’lam.

Pelaburan Emas Sebagai Dana Persaraan Bagi Penjawat Awam

Wajarkah pelaburan emas dijadikan sebagai dana persaraan bagi penjawat awam seterusnya capai matlamat kebebasan kewangan? Bolehkah emas dijadikan alat untuk menyimpan kekayaan? Bila ditanya kepada penjawat awam…

“Apa nak risau? Saya kan dah pilih untuk menerima pencen kerajaan…”

Anonymous (Penjawat awam)
Pelaburan Emas - Dana persaraan perlu dikumpul seawal terima gaji.
Dana persaraan perlu dikumpul seawal terima gaji.

Oleh yang demikian, memang tak dapat dinafikan, penjawat awam memiliki kelebihan berbanding pekerja swasta. Ini adalah kerana penjawat awam mempunyai skim pencen apabila mencapai usia persaraan. Rata-rata penjawat awam memilih untuk bersara pada usia 60 tahun. Ada juga yang memilih usia pencen 55 tahun. Tapi tak seramai 60 tahun.

Tempoh Melabur Emas Sesuai Dengan Tempoh Pencen

Jika seseorang penjawat awam mula berkhidmat pada usia 25 tahun, dan pencen pada usia 60 tahun, bermakna tempoh perkhidmatan mencecah hingga 35 tahun!

Seterusnya, pencen yang diterima selepas usia persaraan boleh dikira anggaran kasar jumlah duit pencen dan ganjaran menggunakan kalkulator Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang disediakan di laman web di Pengiraan Anggaran Pencen.

Kebiasaannya penjawat awam yang berkhidmat sekurang-kurangnya 30 tahun boleh merasai ganjaran persaraan mencecah enam angka! Ya! Ratus ribu.

Jadi… apa nak risau kan? Kenapa nak melabur emas pula untuk dana persaraan?

Disebabkan percaya dengan skim pencen dan rasa selesa inilah kebanyakan penjawat awam tidak mempunyai tabungan yang sepatutnya mencukupi semasa pencen nanti. Malah ada yang terpaksa mencari kerja untuk menyara hidup walaupun dalam keadaan tubuh badan dan kesihatan yang semakin uzur.

Oleh itu, pelaburan untuk dana persaraan adalah keputusan yang penting dalam merancang masa depan kewangan sebagai penjawat awam. Di antara pelbagai pilihan, pelaburan dalam emas telah muncul sebagai pilihan yang menarik, terutama bagi penjawat awam. Di sini kita akan meneroka manfaat pelaburan dalam emas sebagai dana persaraan untuk golongan penjawat awam.

1. Melabur Emas Perlindungan Terhadap Ketidakstabilan Pasaran

Pertama-tama, emas dikenal pasti sebagai aset yang mantap dan mampu melindungi nilai harta dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil. Ketika pasaran saham dan mata wang mengalami fluktuasi, emas cenderung mengekalkan nilai intrinsiknya. Ini memberikan perlindungan tambahan terhadap risiko pasaran yang mungkin mempengaruhi pelaburan tradisional.

2. Pelaburan Emas Penambah Kepelbagaian Pelaburan

Dengan kata lain, memiliki pelbagai pelaburan adalah kunci untuk mengurangkan risiko. Pelaburan dalam emas memberikan penjawat awam peluang untuk memperluaskan portfolio mereka di luar aset konvensional seperti saham dan bon. Dengan menyertakan emas dalam portfolio, penjawat awam dapat meningkatkan ketahanan mereka terhadap perubahan ekonomi global.

3. Kestabilan Nilai Semasa dan Masa Depan

Berdasarkan sejarah, emas telah menunjukkan kecenderungan untuk mengekalkan nilai beliannya sepanjang masa. Ini bermakna, walaupun terdapat fluktuasi harga, emas cenderung meningkat seiring dengan inflasi. Untuk penjawat awam yang mencari pelaburan jangka panjang, melabur emas mungkin menjadi pilihan yang bijak untuk mengekalkan daya beli dana persaraan mereka.

4. Keupayaan untuk Mengatasi Krisis Kewangan

Emas sering dianggap sebagai perlindungan semasa krisis kewangan. Sebagai contoh, semasa kemelesetan ekonomi atau kejatuhan pasaran, harga emas cenderung meningkat kerana pelabur mencari aset yang lebih selamat. Ini membuat emas menjadi pilihan yang berpotensi menguntungkan bagi penjawat awam yang ingin menjaga dana persaraan mereka semasa keadaan ekonomi tidak menentu.

5. Kedudukan Emas sebagai “Nilai Sebenar”

Emas sering dianggap sebagai “nilai sebenar” atau aset yang mempunyai nilai intrinsik. Berbanding dengan beberapa bentuk pelaburan yang mungkin bergantung pada faktor-faktor luaran seperti prestasi syarikat, harga emas cenderung dipengaruhi oleh keadaan ekonomi dan kestabilan global. Ini menjadikan emas lebih bersifat tanggungjawab dan kurang terdedah kepada manipulasi pasaran.

Risiko Pelaburan Emas Versus Duit Pencen Penjawat Awam

Sebenarnya, kedua-dua pelaburan emas dan duit pencen sebagai dana persaraan penjawat awam ada risikonya. Cuma perbandingan risiko di antara kedua-duanya ada perbezaan yang agak ketara.

  • Risiko No. 1 – Walaupun duit dan ganjaran pencen penjawat awam boleh mencecah hingga enam angka bila mencecah usia bersara… harta tersebut hanyalah dalam bentuk duit kertas yang dimakan inflasi dari tahun ke tahun! Kekuatan nilainya tidak sama untuk tempoh 5 hingga 10 tahun akan datang.
  • Risiko No. 2 – Dasar pencen kerajaan berkemungkinan akan berubah pada masa akan datang apabila ekonomi negara tidak stabil.
  • Risiko No. 3 – Pesara kerajaan merupakan golongan yang paling ramai menjadi mangsa “scammer” yang bijak memerangkap dan memperdaya dengan pelbagai helah agar pesara kerajaan melabur dalam skim cepat kaya (yang sebenarnya skim cepat lingkup!)

Mengapa boleh jadi sampai begitu? Okay baiklah…

Contoh Inflasi Penyebab Krisis Matawang

Melabur Emas - Krisis matawang Greece

Sebagai contoh, Negara Greece telah mengalami krisis matawang dan kemerosotan ekonomi sehingga memaksa kerajaan mereka melaksanakan dasar penjimatan negara yang menyebabkan:

  • Peningkatan nilai hartanah dan kadar cukai yang tinggi
  • Pengeluaran wang dari bank dikawal ketat
  • Penetapan had pengeluaran duit sebulan bagi pekerja awam
  • Pemotongan elaun dan pemansuhan bonus bagi pekerja awam

Oleh itu, jatuhnya ekonomi negara Greece adalah kerana sistem pentadbiran yang tidak efisien, salah urus tadbir negara dan tipu angka ekonomi di dalam laporan kewangan.

Selain itu, isu yang lebih menyedihkan bila nilai matawang Greece jatuh. Golongan pesara di Greece terpaksa kembali bekerja kerana kerajaan Greece telah menghadkan pengeluaran wang persaraan mereka setiap bulan.

Disinilah pentingnya kita mempelbagaikan simpanan harta dan aset kita dan tidak hanya bergantung pada wang fiat semata-mata. Wang fiat hakikatnya tidak bernilai. Nilainya ditentukan oleh jaminan kerajaan dan kuasa ekonomi ketika itu. 

Emas pula nilainya berdiri dengan sendiri. Tidak kira ekonomi dan negara mana kita berada, emas akan kekal relevan dan bernilai. Sekiranya kita secara berdikit menukar duit kekayaan kepada bentuk pelaburan emas, keadaan mungkin akan menjadi berbeza bukan?

Sebagai contoh, pasangan suami isteri berkahwn pada usia 25 tahun.

Suami daftar akaun emas GAP, menabung 1 gram sebulan.

Isteri daftar akaun emas GAP, menabung 1 gram sebulan.

Hidup susah senang bersama hingga capai 60 tahun usia bersara. Suami ada minima 420 gram emas + isteri ada minima 420 gram emas = 840 gram

Sebulan sekali jual 5 gram, cukup keperluan sepasang suami isteri selama 14 tahun.

Jangka hayat anggaran rakyat Malaysia = 72 – 75 tahun. Ngam kan? 

Akhirnya, jika cinta hingga ke Jannah, usahakan bina dana persaraan seawal perkahwinan. Bajet kecil menabung CARA KECIL. Layari Akaun Tabungan Emas Bajet Kecil Serendah RM100 di sini.

Ringkasan Wajarkah Pelaburan Emas Dijadikan Dana Persaraan?

Dalam menilai pelaburan untuk dana persaraan, penjawat awam perlu mempertimbangkan pelbagai faktor. Pelaburan dalam emas menawarkan kestabilan, perlindungan terhadap ketidakstabilan pasaran, dan peluang pertumbuhan jangka panjang. Dengan menyertakan emas dalam portfolio pelaburan mereka, penjawat awam dapat meningkatkan peluang mereka untuk mencapai matlamat kewangan mereka semasa bersara.

Dengan kepelbagaian, ketahanan terhadap inflasi, dan perlindungan semasa krisis, emas menonjol sebagai pilihan pelaburan yang bijak bagi penjawat awam yang ingin memastikan masa depan kewangan mereka yang selesa dan selamat.

Oleh itu, kesimpulannya adalah sangat wajar penjawat awam memilih untuk jadikan emas sebagai pelaburan jangka panjang sebagai dana persaraan nanti.

Jika anda nak mulakan tabungan emas pelaburan minima 1 gram (sekitar RM300) setiap bulan, Layari Panduan Pelaburan Emas di sini.

Harga Emas Tinggi! Masa Untuk Jual Emas?

Harga emas tinggi dan mahal! Adakah dah sampai masa untuk kita jual emas yang ada atau perlukah kita teruskan menyimpan emas? Kalau anda nak cari tempat jual emas dengan harga paling tinggi, sila ke Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi.

Ramai daripada kita telah menyimpan emas sebagai pelaburan dan penjamin masa depan. Tetapi dengan harga emas yang tinggi ketika ini, ramai yang mula bertanya kepada saya…

Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.
Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.

Secara asasnya pertanyaan dalam gambar di atas boleh diringkaskan seperti berikut:-

Suhaimee! Adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Harga emas tinggi nak jual atau simpan

Dalam artikel ini, kita akan meneroka isu-isu yang berkaitan dengan harga emas tinggi dan menilai pelbagai faktor yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan sama ada nak jual emas atau nak terus menabung emas sehingga capai matlamat.

Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Harga Emas Tinggi

Sebelum kita membincangkan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas, mari kita terlebih dahulu memahami TIGA faktor asas yang mempengaruhi harga emas:

1. Permintaan dan Bekalan Sebab Harga Emas Tinggi

Gold wanted demand and supply

Harga emas dipengaruhi oleh permintaan dan bekalan (demand and supply). Permintaan yang tinggi dan bekalan yang rendah boleh meningkatkan harga emas. Contohnya, dalam situasi ketidakstabilan ekonomi atau politik, permintaan terhadap emas sebagai pelaburan selamat akan meningkat, yang boleh mempengaruhi dan meninggikan harga emas.

2. Kadar Pertukaran Mata Wang

Kadar penukaran mata wang

Kadar pertukaran mata wang juga memainkan peranan penting dalam menentukan harga emas. Apabila nilai mata wang menurun, harga emas biasanya meningkat kerana emas dianggap sebagai perlindungan dari inflasi.

3. Kadar Faedah Jadi Sebab Harga Emas Tinggi

Apabila kadar faedah yang rendah diumumkan oleh negara kuasa besar terutama Amerika (biasa dipanggil Feds) boleh menyebabkan pelabur mencari pelaburan alternatif, seperti emas, yang tidak memberikan pendapatan tetap. Pilihan pelaburan alternatif ini boleh menyebabkan harga emas tinggi.

Sekadar makluman, pada setiap minggu Feds akan mengumumkan kadar faedah di Amerika Syarikat yang bakal menaikkan atau menurunkan harga emas pada hari dan minggu berikutnya.

Sebenarnya ini hanyalah tiga daripada banyak lagi faktor yang mempengaruhi harga emas tinggi atau rendah.

Emas sebagai Pelaburan Jangka Panjang

Emas selalu dianggap sebagai pelaburan jangka panjang yang stabil. Ia telah terbukti menjadi pelaburan yang selamat dalam jangka masa yang panjang dan berfungsi sebagai perlindungan terhadap inflasi dan ketidakstabilan ekonomi. Dalam jangka masa panjang, harga emas cenderung meningkat, dan ini boleh memberikan pulangan yang baik kepada pelabur.

Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat
Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat dalam jangka masa panjang.

Sebagai contoh, jika anda membeli emas pada tahun 2000 dengan harga RM35 setiap gram dan menyimpannya selama lebih 20 tahun, emas mungkin bernilai lebih daripada RM200 setiap gram pada masa itu dan terus meningkat seperti yang berlaku sekarang. Ini adalah situasi sebenar bagaimana emas boleh menjadi pelaburan yang baik dalam jangka masa panjang.

Lihat Situasi Semasa

Walau bagaimanapun, keputusan untuk menjual atau menyimpan emas juga bergantung kepada keadaan semasa. Pada masa tertentu, anda mungkin perlu menilai keadaan ekonomi dan kewangan semasa sebelum membuat keputusan:

  • Inflasi: Jika anda dapati inflasi sedang meningkat, emas boleh menjadi perlindungan yang baik terhadap penurunan kuasa beli wang kertas. Dalam kes seperti ini, menyimpan atau teruskan menabung emas adalah pilihan yang terbaik.
  • Krisis Pasaran atau Politik: Krisis di pasaran saham atau ketidakstabilan politik boleh menjadikan emas lebih menarik sebagai pelaburan selamat. Jika anda merasakan bahawa dunia sedang mengalami krisis atau ketidakstabilan politik seperti berlakunya wabak COVID-19 atau perang, menyimpan emas adalah tindakan yang bijak.
  • Kadar Faedah: Jika kadar faedah tetap rendah, pelabur mungkin lebih cenderung untuk melabur dalam emas, yang tidak menghasilkan pendapatan tetap. Apabila permintaan terhadap emas meningkat, ini boleh memberi tekanan pada bekalan emas dan menaikkan harga. Begitulah seterusnya berlaku kitaran naik turun harga emas.

Jadi pelabur yang bijak tidak akan berasa cemas apabila harga emas tinggi atau harga emas turun. Itulah kitaran dan pergerakan harga emas yang berterusan. Apa yang pasti, harga emas pasti meningkat dalam jangka masa panjang.

Kalau anda masih belum mula menyimpan atau menabung emas, mulakanlah sekarang! Harga emas hari ini bakal menjadi sejarah pada masa akan datang. Tak perlu takut rugi beli emas pada ketika harga emas tinggi sebab anda bukan nak menjual emas itu esok atau minggu depan atau bulan depan kan?

Klik di sini untuk lihat portfolio emas peribadi saya yang saya telah ceburi sejak 2014.

Kebijaksanaan dalam Diversifikasi

Sebagai pelabur yang bijak, diversifikasi pelaburan adalah penting. Diversifikasi membantu melindungi portofolio pelaburan anda daripada risiko yang berkaitan dengan satu aset sahaja. Oleh itu, anda tidak perlu menjual kesemua emas anda atau menyimpannya semua. Anda boleh mempertimbangkan menjual sebahagian daripada emas anda untuk mengurangkan risiko dan menjaga pelbagai jenis pelaburan dalam portofolio anda.

Contoh Masa Terbaik Jual Emas

Untuk memberikan contoh yang lebih jelas, mari lihat beberapa situasi di mana menjual emas boleh menjadi keputusan yang bijak:

  • Ketidakstabilan Kewangan Peribadi: Jika anda berhadapan dengan keperluan kewangan segera, seperti penyelesaian hutang atau penjagaan kesihatan, menjual sebahagian daripada emas boleh membantu anda menangani keperluan ini tanpa merosakkan portofolio pelaburan jangka panjang anda.
  • Peluang Pelaburan Lain: Jika terdapat peluang pelaburan yang menarik yang mungkin memberikan pulangan yang lebih baik daripada emas, anda mungkin ingin menjual sebahagian daripada emas untuk melabur dalam peluang tersebut. Sebagai contoh anda ingin membeli rumah atau tanah yang dikenalpasti aset tersebut semakin meningkat harganya.

Kesimpulan

Dalam menentukan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas ketika harga emas tinggi, anda perlu menilai situasi kewangan anda dan mempertimbangkan faktor-faktor semasa yang mempengaruhi harga emas. Emas adalah pelaburan jangka panjang yang stabil, tetapi ia juga boleh menjadi sumber wang tunai yang berguna dalam keadaan tertentu.

Keputusan akhir sama ada nak jual atau nak simpan emas bergantung kepada keperluan kewangan peribadi anda dan strategi pelaburan anda. Selalu ingat untuk berunding dengan penasihat kewangan sebelum membuat keputusan yang besar seperti menjual emas. Dengan cara ini, anda boleh memastikan bahawa keputusan anda adalah yang terbaik untuk masa depan kewangan anda.

Jadi, apabila harga emas tinggi, adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Jawapannya bergantung kepada anda, situasi kewangan anda, dan matlamat pelaburan anda. Lakukan kajian yang teliti dan berunding dengan penasihat kewangan untuk membuat keputusan yang bijak.

Tetapi kalau anda ada banyak emas hiasan 916 atau 999 pada masa ini, saya nasihatkan anda jual semua emas hiasan kecuali tinggalkan untuk dipakai bagi perempuan. Mengapa nak kena jual barang kemas atau emas perhiasan ni? Sebab ikut Bajet 2024 yang diumum PMX YAB Perdana Menteri pada Oktober 2023 lepas, mulai 1 Mac 2024 semua transaksi jual beli emas hiasan 916 dan 999 akan dikenakan cukai antara 5 hingga 10%!

Platform Jual Beli Emas Terbaik

Sejak lebih 10 tahun lalu, saya tercari-cari cara memulakan pelaburan emas yang mudah untuk jual beli emas tanpa risiko ditipu. Saya nasihatkan anda agar berhati-hatilah. Jangan terperdaya dengan janji-janji pulangan keuntungan lumayan daripada aktiviti melabur emas.

Terdapat banyak skim cepat kaya bertopengkan emas yang telah dan sedang memperdaya mangsa sama ada secara bersemuka atau panggilan telefon atau melalui platform media sosial seperti whatsapp, telegram, facebook dan lain-lain.

Jangan bimbang, sebab saya dah lihat bertahun-tahun pelbagai nama, bentuk dan rupa scammer memperdaya mangsa. Nilai penipuan bukan RM10 ribu atau RM50 ribu, bahkan berjuta-juta Ringgit!

Senarai skim cepat kaya pelaburan di Malaysia

Kalau tak mahu jadi mangsa penipuan skim cepat lebur yang sedang bergiat aktif di merata-rata platform sekarang ini, anda boleh sertai Channel Telegram PelaburanEmas.org di sini.

Nak tahu platform jual beli emas terbaik di Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura?

Pelaburan emas Public Gold adalah platform jual beli dan pajak emas yang terbaik pada masa ini. Saya sendiri telah mendapat keuntungan yang banyak hasil daripada perkongsian ilmu emas yang disampaikan oleh pakar-pakar emas di Public Gold. Beli emas di Public Gold bukan seperti beli emas di kedai biasa, tetapi disediakan ilmu emas yang berharga.

Semoga perkongsian saya dapat dijadikan panduan yang bermanfaat.