Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Nak tahu cara jual emas untuk dapat harga tinggi? Sejak dunia dikejutkan dengan kekejaman regim Zionis Israel terhadap warga Palestin, kebanyakan negara termasuk Malaysia mengalami kenaikan kadar inflasi matawang. Kesan inflasi matawang ini menyebabkan kenaikan harga emas kepada lebih RM330 segram!

Dulu ada masa harga emas semasa melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016. Pada 17/9/2016, harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada 18/9/2016, harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

Pada masa COVID-19, harga jual balik emas juga meningkat tinggi pada 9 Ogos 2020.

Pada 19 Mac 2023, akibat kesan penutupan operasi Silicon Valley Bank, United States of America, harga jual balik emas juga meningkat tinggi.

Mulai 27 April 2023, wang kertas USD mulai melemah akibat tindakan sekutu BRICS iaitu Brazil, Russia, India, China dan South Africa tidak lagi menggunakan mata wang US Dollar sebagai medium transaksi antara negara.

Kenaikan harga emas mendadak berlaku pada 3 Mei 2023 sehingga mencecah RM316 segram!

Kalau lihat harga emas sepanjang zaman mesti ada waktu naik dan turun. Kalau nak jual balik sudah tetntu kita kena tahu harga emas segram masa beli duu. Kalau tak tahu, kita boleh dapatkan anggaran harga emas di Kitco.com

Kalau harga jual balik emas dah lebih tinggi lebih 15% daripada harga beli, kita dah boleh jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 atau emas 999 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi. Kalau tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana kita boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

[KEMASKINI] BERITA BAIK Khamis 4 Mei 2023! Harga jual balik barang kemas 916 dan 999 tertinggi dalam sejarah di Malaysia! Walaupun cuti Wesak, semua cawangan PG buka mulai jam 9 pagi hingga 6 petang hari ini.

Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023
Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023

Info lanjut di Channel Telegram Tips Pelaburan Emas.

Berita baik! Pada hari ini, Jumaat, 7 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas Jumaat, 7 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram

Public Gold buka semua cawangan bermula jam 9 pagi – 5 petang untuk kaum ibu yang nak jual balik emas hiasan 916 / 999 yang dah lama, patah atau rosak dengan harga tinggi. Brand selain PG Jewel.

Tiada tolak caj upah. Tak perlu set temu janji.

Alamat cawangan Public Gold ada di SINI. Sekarang semua cawangan dah boleh beri duit tunai on the spot! Kalau dulu hanya boleh dapat duit tunai hasil jual balik emas hiasan di Menara Public Gold di TRX, Kuala Lumpur sahaja.

Kalau staf tanya PG Code Introducer, boleh beri PG047646 Suhaimee Manaf

Jika nak daftar dulu pun boleh. 

Tekan link ini untuk daftar di SINI.

Untuk dapat Tips, info pasal emas lebih pantas boleh join Telegram Channel saya di https://t.me/TipsPelaburanEmas


[KEMASKINI] Berita baik! Pada hari ini, Khamis, 6 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas 6 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram


[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

Harga Emas Tinggi! Masa Untuk Jual Emas?

Harga emas tinggi dan mahal! Adakah dah sampai masa untuk kita jual emas yang ada atau perlukah kita teruskan menyimpan emas? Kalau anda nak cari tempat jual emas dengan harga paling tinggi, sila ke Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi.

Ramai daripada kita telah menyimpan emas sebagai pelaburan dan penjamin masa depan. Tetapi dengan harga emas yang tinggi ketika ini, ramai yang mula bertanya kepada saya…

Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.
Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.

Secara asasnya pertanyaan dalam gambar di atas boleh diringkaskan seperti berikut:-

Suhaimee! Adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Harga emas tinggi nak jual atau simpan

Dalam artikel ini, kita akan meneroka isu-isu yang berkaitan dengan harga emas tinggi dan menilai pelbagai faktor yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan sama ada nak jual emas atau nak terus menabung emas sehingga capai matlamat.

Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Harga Emas Tinggi

Sebelum kita membincangkan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas, mari kita terlebih dahulu memahami TIGA faktor asas yang mempengaruhi harga emas:

1. Permintaan dan Bekalan Sebab Harga Emas Tinggi

Gold wanted demand and supply

Harga emas dipengaruhi oleh permintaan dan bekalan (demand and supply). Permintaan yang tinggi dan bekalan yang rendah boleh meningkatkan harga emas. Contohnya, dalam situasi ketidakstabilan ekonomi atau politik, permintaan terhadap emas sebagai pelaburan selamat akan meningkat, yang boleh mempengaruhi dan meninggikan harga emas.

2. Kadar Pertukaran Mata Wang

Kadar penukaran mata wang

Kadar pertukaran mata wang juga memainkan peranan penting dalam menentukan harga emas. Apabila nilai mata wang menurun, harga emas biasanya meningkat kerana emas dianggap sebagai perlindungan dari inflasi.

3. Kadar Faedah Jadi Sebab Harga Emas Tinggi

Apabila kadar faedah yang rendah diumumkan oleh negara kuasa besar terutama Amerika (biasa dipanggil Feds) boleh menyebabkan pelabur mencari pelaburan alternatif, seperti emas, yang tidak memberikan pendapatan tetap. Pilihan pelaburan alternatif ini boleh menyebabkan harga emas tinggi.

Sekadar makluman, pada setiap minggu Feds akan mengumumkan kadar faedah di Amerika Syarikat yang bakal menaikkan atau menurunkan harga emas pada hari dan minggu berikutnya.

Sebenarnya ini hanyalah tiga daripada banyak lagi faktor yang mempengaruhi harga emas tinggi atau rendah.

Emas sebagai Pelaburan Jangka Panjang

Emas selalu dianggap sebagai pelaburan jangka panjang yang stabil. Ia telah terbukti menjadi pelaburan yang selamat dalam jangka masa yang panjang dan berfungsi sebagai perlindungan terhadap inflasi dan ketidakstabilan ekonomi. Dalam jangka masa panjang, harga emas cenderung meningkat, dan ini boleh memberikan pulangan yang baik kepada pelabur.

Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat
Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat dalam jangka masa panjang.

Sebagai contoh, jika anda membeli emas pada tahun 2000 dengan harga RM35 setiap gram dan menyimpannya selama lebih 20 tahun, emas mungkin bernilai lebih daripada RM200 setiap gram pada masa itu dan terus meningkat seperti yang berlaku sekarang. Ini adalah situasi sebenar bagaimana emas boleh menjadi pelaburan yang baik dalam jangka masa panjang.

Lihat Situasi Semasa

Walau bagaimanapun, keputusan untuk menjual atau menyimpan emas juga bergantung kepada keadaan semasa. Pada masa tertentu, anda mungkin perlu menilai keadaan ekonomi dan kewangan semasa sebelum membuat keputusan:

  • Inflasi: Jika anda dapati inflasi sedang meningkat, emas boleh menjadi perlindungan yang baik terhadap penurunan kuasa beli wang kertas. Dalam kes seperti ini, menyimpan atau teruskan menabung emas adalah pilihan yang terbaik.
  • Krisis Pasaran atau Politik: Krisis di pasaran saham atau ketidakstabilan politik boleh menjadikan emas lebih menarik sebagai pelaburan selamat. Jika anda merasakan bahawa dunia sedang mengalami krisis atau ketidakstabilan politik seperti berlakunya wabak COVID-19 atau perang, menyimpan emas adalah tindakan yang bijak.
  • Kadar Faedah: Jika kadar faedah tetap rendah, pelabur mungkin lebih cenderung untuk melabur dalam emas, yang tidak menghasilkan pendapatan tetap. Apabila permintaan terhadap emas meningkat, ini boleh memberi tekanan pada bekalan emas dan menaikkan harga. Begitulah seterusnya berlaku kitaran naik turun harga emas.

Jadi pelabur yang bijak tidak akan berasa cemas apabila harga emas tinggi atau harga emas turun. Itulah kitaran dan pergerakan harga emas yang berterusan. Apa yang pasti, harga emas pasti meningkat dalam jangka masa panjang.

Kalau anda masih belum mula menyimpan atau menabung emas, mulakanlah sekarang! Harga emas hari ini bakal menjadi sejarah pada masa akan datang. Tak perlu takut rugi beli emas pada ketika harga emas tinggi sebab anda bukan nak menjual emas itu esok atau minggu depan atau bulan depan kan?

Klik di sini untuk lihat portfolio emas peribadi saya yang saya telah ceburi sejak 2014.

Kebijaksanaan dalam Diversifikasi

Sebagai pelabur yang bijak, diversifikasi pelaburan adalah penting. Diversifikasi membantu melindungi portofolio pelaburan anda daripada risiko yang berkaitan dengan satu aset sahaja. Oleh itu, anda tidak perlu menjual kesemua emas anda atau menyimpannya semua. Anda boleh mempertimbangkan menjual sebahagian daripada emas anda untuk mengurangkan risiko dan menjaga pelbagai jenis pelaburan dalam portofolio anda.

Contoh Masa Terbaik Jual Emas

Untuk memberikan contoh yang lebih jelas, mari lihat beberapa situasi di mana menjual emas boleh menjadi keputusan yang bijak:

  • Ketidakstabilan Kewangan Peribadi: Jika anda berhadapan dengan keperluan kewangan segera, seperti penyelesaian hutang atau penjagaan kesihatan, menjual sebahagian daripada emas boleh membantu anda menangani keperluan ini tanpa merosakkan portofolio pelaburan jangka panjang anda.
  • Peluang Pelaburan Lain: Jika terdapat peluang pelaburan yang menarik yang mungkin memberikan pulangan yang lebih baik daripada emas, anda mungkin ingin menjual sebahagian daripada emas untuk melabur dalam peluang tersebut. Sebagai contoh anda ingin membeli rumah atau tanah yang dikenalpasti aset tersebut semakin meningkat harganya.

Kesimpulan

Dalam menentukan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas ketika harga emas tinggi, anda perlu menilai situasi kewangan anda dan mempertimbangkan faktor-faktor semasa yang mempengaruhi harga emas. Emas adalah pelaburan jangka panjang yang stabil, tetapi ia juga boleh menjadi sumber wang tunai yang berguna dalam keadaan tertentu.

Keputusan akhir sama ada nak jual atau nak simpan emas bergantung kepada keperluan kewangan peribadi anda dan strategi pelaburan anda. Selalu ingat untuk berunding dengan penasihat kewangan sebelum membuat keputusan yang besar seperti menjual emas. Dengan cara ini, anda boleh memastikan bahawa keputusan anda adalah yang terbaik untuk masa depan kewangan anda.

Jadi, apabila harga emas tinggi, adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Jawapannya bergantung kepada anda, situasi kewangan anda, dan matlamat pelaburan anda. Lakukan kajian yang teliti dan berunding dengan penasihat kewangan untuk membuat keputusan yang bijak.

Tetapi kalau anda ada banyak emas hiasan 916 atau 999 pada masa ini, saya nasihatkan anda jual semua emas hiasan kecuali tinggalkan untuk dipakai bagi perempuan. Mengapa nak kena jual barang kemas atau emas perhiasan ni? Sebab ikut Bajet 2024 yang diumum PMX YAB Perdana Menteri pada Oktober 2023 lepas, mulai 1 Mac 2024 semua transaksi jual beli emas hiasan 916 dan 999 akan dikenakan cukai antara 5 hingga 10%!

Platform Jual Beli Emas Terbaik

Sejak lebih 10 tahun lalu, saya tercari-cari cara memulakan pelaburan emas yang mudah untuk jual beli emas tanpa risiko ditipu. Saya nasihatkan anda agar berhati-hatilah. Jangan terperdaya dengan janji-janji pulangan keuntungan lumayan daripada aktiviti melabur emas.

Terdapat banyak skim cepat kaya bertopengkan emas yang telah dan sedang memperdaya mangsa sama ada secara bersemuka atau panggilan telefon atau melalui platform media sosial seperti whatsapp, telegram, facebook dan lain-lain.

Jangan bimbang, sebab saya dah lihat bertahun-tahun pelbagai nama, bentuk dan rupa scammer memperdaya mangsa. Nilai penipuan bukan RM10 ribu atau RM50 ribu, bahkan berjuta-juta Ringgit!

Senarai skim cepat kaya pelaburan di Malaysia

Kalau tak mahu jadi mangsa penipuan skim cepat lebur yang sedang bergiat aktif di merata-rata platform sekarang ini, anda boleh sertai Channel Telegram PelaburanEmas.org di sini.

Nak tahu platform jual beli emas terbaik di Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura?

Pelaburan emas Public Gold adalah platform jual beli dan pajak emas yang terbaik pada masa ini. Saya sendiri telah mendapat keuntungan yang banyak hasil daripada perkongsian ilmu emas yang disampaikan oleh pakar-pakar emas di Public Gold. Beli emas di Public Gold bukan seperti beli emas di kedai biasa, tetapi disediakan ilmu emas yang berharga.

Semoga perkongsian saya dapat dijadikan panduan yang bermanfaat.

Belajar Ilmu Pelaburan Emas Secara Percuma

Anda nak belajar ilmu pelaburan emas secara percuma? Alhamdulillah, pada hari ini terdapat kemudahan yang sangat banyak telah disediakan kepada semua lapisan masyarakat samada tua, muda, pelajar universiti, pelajar kolej, penjawat awam atau pekerja swasta untuk belajar dan dapatkan ilmu pelaburan emas secara percuma di seluruh Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, ilmu mengenai emas, perak, dinar dan dirham telah lama disorokkan sejak selepas Perang Dunia Pertama lagi.

Sebab ilmu pelaburan emas ini tidak pernah diajar di sekolah-sekolah malah di universiti-universiti… maka kebanyakan rakyat Malaysia sering tertipu dengan pelbagai skim cepat kaya yang bertopeng emas.

Maklumlah, pada hari ini pelbagai jenis pelaburan yang bersandarkan emas samada secara atas talian yang disediakan oleh broker-broker pelaburan emas milik Yahudi yang beroperasi dengan menawarkan peluang menambah pendapatan secara maya sebanyak berpuluh-puluh USD malah beratus-ratus USD dalam tempoh hanya beberapa jam sehari! Mereka menggunakan pelbagai komoditi seperti minyak mentah, gas asli dan termasuklah metal berharga seperti emas, perak, palladium dan titanium.

Nasihat saya…. tolong jangan tertipu dengan gimik keuntungan beratus-ratus USD dalam tempoh hanya sejam atau dua jam. Mereka akan menawarkan akaun demo dahulu dengan deposit sebanyak puluhan ribu USD untuk anda gunakan dan dapat untung. Itu hanya gimik sahaja. Bila anda dah termasuk jerat mereka dengan memberikan butiran kad kredit…. anda akan lihat betapa rakusnya mereka menelan beratus-ratus USD juga dari akaun kad kredit anda!

Dah ler rugi… dari segi syariah pula gagal, iaitu tak patuh syariah.

Jadi, anda dinasihatkan jangan cari pasal dengan alasan nak cepat kaya dengan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang salah di segi undang-undang serta tak patuh syariah.

Saya nasihatkan anda agar dapatkan ilmu pelaburan emas yang betul dahulu sebelum cuba-cuba nasib dengan pelbagai skim cepat lebur atau skim cepat lingkup di luar sana.

Caranya amat mudah. Hanya isikan nama dan emel anda menggunakan borang di bawah.

Itu sahaja dan Insya Allah anda akan menerima emel pemberitahuan daripada saya. Tak rugi anda hadir ke seminar pelaburan emas secara percuma kerana ilmu emas yang disampaikan amat berguna kepada kita semua.

Dah la percuma… biasanya ada cabutan bertuah pula di akhir seminar. Berbeza sangat dengan seminar-seminar anjuran syarikat-syarikat perniagaan lain seperti MLM dan direct selling. Saya pun dulu pernah terkena. 😉

So, jangan buang masa… Sekaranglah masanya untuk anda dapatkan makluman untuk anda hadiri seminar emas percuma dengan lihat maklumat “Seminar Kaya Dengan Emas” di bawah:-

“Seminar Kaya Dengan Emas”

Jika masih tiada info seminar terkini, anda boleh dapatkan maklumat lanjjut mengenai emas dengan membaca Kelebihan Emas di sini.

Masih ragu-ragu? Sila Hubungi Saya di sini. Semoga bermanfaat.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-66 Tahun

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang Ke-66 tahun daripada saya dan isteri di Blog PelaburanEmas.org.

Selamat menyambut Hari Merdeka ke-66

Sejak 2014 kami berblog dan sebarkan manfaat dan ilmu berkaitan dengan pelaburan emas yang sah serta patuh syariah di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei serta beberapa negara Timur Tengah.

Alhamdulillah! Tahniah kepada semua penabung dan pelabur emas yang menyertai kami di G100 Network Public Gold. Beli emas mesti dapat emas!

Sempena Hari Kemerdekaan negara kita Malaysia yang dicintai ini, saya juga nak kongsi dua berita baik iaitu Public Gold mengadakan …

PROMOSI BELIAN EMAS DAN PERAK DI PUBLIC GOLD SEMPENA HARI KEMERDEKAAN KE-66!!!

Ada dua promosi khas bagi anda yang nak rebut peluang promosi belian emas dan perak di Public Gold iaitu:-

  1. Promosi belian emas dan perak secara Easy Payment Purchase (EPP) sehingga 10 bulan yang patuh syariah. Anda beli emas masa hadapan dengan harga hari ini!
  2. Promosi belian emas dan perak untuk menaik taraf status akaun kepada Normal Dealer atau Priority Dealer

Nak tahu apa kelebihan Dealer Public Gold? Sila layari Promosi Dealer Public Gold di sini.

Tanpa promosi dealer ini, untuk jadi dealer akan perlu buat belian 200 gram dan 500 gram berjumlah lebih RM60k dan RM 150k

Jika nak lebih jimat.. Grab promosi ini. Promosi tamat jam 12 tengah hari Khamis 31/8/2023.

Untuk dapatkan panduan jadi Dealer, klik di Panduan jadi Dealer dalam rangkaian G100 Public Gold yag diasaskan oleh Tuan Mohd Zulkifli Shafie.

PELUANG MENANG HADIAH CABUTAN BERTUAH PUBLIC GOLD!

Berita baik nombor dua sempena Hari Kemerdekaan yang ke-66 ini ialah bila anda berjaya buat pembelian mengikut tempoh promosi yang akan berakhir sebelum tengah malam 31 Ogos 2023 ini, anda diberi peluang untuk menyertai cabutan bertuah seterusnya peluang menang pelbagai hadiah daripada Public Gold seperti di bawah:

Hadiah cabutan bertuah promosi beli emas Public Gold Merdeka 31 Ogos 2023
Hadiah cabutan bertuah promosi beli emas Public Gold Merdeka 31 Ogos 2023

Layari Panduan jadi Dealer Public Gold sempena Hari Kemerdekaan ke-66 Tahun di sini.

Semoga anda kaya dengan emas!

Harga Emas Melonjak Ke Paras Tertinggi Sejak Penutupan Bank Silicon Valley!

Apa??? Harga emas melonjak ke paras tertinggi sejak penutupan Bank Silicon Valley, Amerika Syarikat Mac 2023 lalu?

Ya betul… lihatlah paparan harga emas semasa Public Gold Malaysia di bawah..

Harga emas melonjak ke paras tertinggi RM316 segram pada 3 Mei 2023

Apa Yang Menyebabkan Kenaikan Mendadak Harga Emas Pada 3 Mei 2023?

1. Banyak bank besar seluruh negara menambahkan aktiviti pembelian emas, kesan daripada ekonomi yang sedang terjejas dan juga kejatuhan bank2 besar di Amerika Syarikat. Selain daripada itu, pasaran kerja di US turut menunjukkan tanda-tanda aktiviti ekonomi yang perlahan, dengan bilangan pekerjaan menurun lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Mac 2023.

2.Kerajaan Singapura telah menambahkan rizab emas mereka sebanyak 17.3 tan pada bulan Mac 2023, menjadikan keseluruhan rizab emas kepada 222.4 tan (45% lebih tinggi daripada pada akhir Disember 2022).

3. Kerajaan China turut melakukan pembelian emas bulan kelima berturut-turut, dengan jumlah rizab emas China kini berjumlah 2,068.

4. Kejatuhan mendadak dalam saham perbankan di negara Amerika Syarikat hari ini, antara reaksi pasaran kesan daripada kejatuhan beberapa bank besar di Amerika Syarikat iaitu Sillicon Valley Bank, Signature Bank dan First Republic Bank.

Apa Iktibar Pengajaran Yang Kita Dapat?

1. Dalam keadaan ketidaktentuan ekonomi, emas akan sentiasa menjadi safe heaven dan pilihan utama pelabur dan negara.

2. Kegagalan 3 bank terbesar di US dalam masa kurang 2 bulan telah menyebabkan ramai pelabur beralih kepada emas, dan menyebabkan harga emas meningkat.

3. Dalam apa-apa keadaan sekalipun, emas fizikal adalah aset yang paling selamat dan berada dalam kawalan kita sepenuhnya. Sedangkan aset-aset digital yang lain? Tidak berada dalam kawalan kita!

4. Sebagai penyimpan emas, fokus kita bukanlah harga, fokus utama ialah tabungan gram emas bertambah. Penyimpan emas yang berilmu dan tenang akan menang di akhirnya!

Ada persoalan? Layari Persoalan Lazim Berkaitan Pelaburan Emas di sini

Semoga bermanfaat.

Cara Buka Akaun GAP (Gold Accumulation Program) Bagi Yang Tiada PG Code.

Anda nak buka akaun GAP (Gold Accumulation Program) atau akaun simpanan emas patuh syariah?

Nak beli emas akaun GAP Public Gold?

Anda cuba klik pada butang BUY NOW! di atas tapi anda tiada PG Code untuk Login ke web Public Gold?

Tiada PG code nak buka akaun GAP

Jangan bimbang, di sini saya tunjukkan anda cara nak buka akaun GAP dengan pantas. Minima pembelian emas ke dalam akaun GAP hanyalah sebanyak RM100 sahaja.

Langkah yang saya tunjukkan di bawah boleh diikuti dengan mudah sekiranya anda telah ada akaun bank dengan kemudahan perbankan internet kerana pembelian minima RM100 dilakukan menggunakan platform FPX.

Namun, sekiranya anda tiada akaun bank untuk melakukan transaksi FPX secara atas talian, anda boleh Hubungi saya melalui Whatsapp di sini (opens in a new window).

Untuk teruskan, sila ikuti langkah-langkah di bawah:-

Langkah 1:

Anda boleh terus mendaftar dengan menggunakan borang yang disediakan secara atas talian dengan mengikuti Panduan Cara Bermula di sini. Ada dua jenis pendaftaran akaun iaitu akaun Dewasa (18 tahun ke atas) dan akaun Junior (bawah 18 tahun).

Jika tidak pasti bagaimana nak daftar, anda boleh mendaftar menggunakan Borang Daftar Akaun Emas GAP dan isikan maklumat pada borang seperti paparan di bawah. Sila klik link samada daftar untuk Akaun Dewasa atau Akaun Junior.

*Nota penting: Ambil emas sendiri di Branch hanya untuk belian 50 gram atau 10 Dinar ke atas SAHAJA. Emas dengan berat kurang daripada itu hanya layak menggunakan khidmat pos berinsurans yang dinamakan Gold-In-Transit (GIT) di dalam sistem bagi mengelakkan kesesakan di Branch dan tarikh temujanji yang terlalu jauh ke hadapan.
Isi nama penuh sama seperti yang dicatat dalam Kad Pengenalan (BIN / BINTI ditaip penuh).
Isi no. IC tanpa sengkang (Contoh: 71234567890)
Isi nombor tanpa sengkang.
Isi alamat e-mel

Atau sekiranya anda masih lagi tidak faham cara nak mendaftar dan buka akaun emas, anda boleh Klik/tekan link Whatsapp ini untuk dapatkan akses akaun sementara anda. Atau anda boleh salin dan tampal perkara 1 hingga 5 di bawah ini ke dalam mesej whatsapp untuk hantar kepada saya Suhaimee di +60197475788.

Cara buka akaun GAP Public Gold di Whatsapp.

Salam En. Suhaimee. Saya ingin buka akaun simpanan emas GAP. Berikut ialah maklumat saya:

1) Nama penuh : pastikan BIN atau BINTI ditaip penuh

2) NRIC atau Kad Pengenalan :

3) No. telefon :

4) Emel :

5) Bandar terdekat :

Terima kasih.

Cara buka akaun GAP Public Gold dengan isi maklumat di Whatsapp.

Langkah 2:

Setelah diproses, anda akan dapat emel daripada Public Gold. Anda boleh terus login sementara menggunakan nombor kad pengenalan (IC) tanpa sengkang sebagai Username dan Password di web Public Gold.

Nota penting: Login sementara ini hanya sah dalam tempoh 24 jam sahaja. Selepas 24 jam, akaun sementara anda akan dibekukan dan tidak dibenarkan mendaftar semula. Oleh itu, sila rancang pembelian emas pertama anda agar tiada masalah teknikal berlaku semasa pembelian pertama nanti.

Selepas login, anda boleh terus klik MENU > HOME. Kemudian klik butang GAP BUY NOW.

BUY NOW akaun GAP Public Gold

Langkah 3:

Teruskan sehingga anda selesai buat pembayaran menggunakan platform FPX dan simpan snapshot akhir transaksi FPX untuk rujukan anda pada masa akan datang.

Selesai.


Untuk lebih mudah, sila download aplikasi PG GAP di link berikut dan anda boleh login menggunakan nombor IC tanpa sengkang sebagai Username dan Password yang telah anda reset (jika belum reset sila guna IC tanpa sengkang). Selepas selesai bayaran pertama barulah anda akan menerima PG code melalui emel nanti.

Selepas menerima PG code barulah login guna PG code dan password yang telah anda reset sebelum ini.

Untuk android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pgmapp.publicgold

Untuk IOS:

https://apps.apple.com/my/app/public-gold/id1591580964 (jika tidak boleh klik, sila copy dan paste link ke web browser anda)

Nota: PG Apps ini termasuk belian emas dalam akaun GAP untuk simpan di Public Gold, belian secara fizikal (outright purchase) dan simpan sendiri. Belian secara runcit perlu login ke website Public Gold.

PG code boleh juga dijana melalui belian minima RM100 (tak termasuk caj kurier) barangan runcit bukan emas melalui platform PGMall. Login menggunakan emel yang sama didaftar di PG Group dengan password yang sama.

Klik link untuk muat turun aplikasi PGMall:

👉 Android Google Play

👉 IOS Apple Store


Kelebihan buka akaun GAP

Terdapat beberapa kelebihan apabila anda membuka akaun GAP di www.PelaburanEmas.org dan saya Founder Master Dealer PG047646 Suhaimee Manaf sebagai Introducer Public Gold anda.

  • Akaun GAP ialah akaun simpanan emas PERCUMA seumur hidup dan tiada sebarang caj dikenakan.
  • Transaksi jual beli telah mendapat sijil patuh syariah oleh Panel Amanie Advisor sejak tahun 2017.
  • Anak-anak dari umur sehari hingga umur bawah 18 tahun boleh buka akaun bersama ibu / bapa / penjaga.
  • Jumlah gram direkodkan sehingga kepada 4 titik perpuluhan (kebiasaan akaun simpanan di bank hanya kepada 2 titik perpuluhan sahaja).
  • Anda akan dimasukkan ke dalam Private Group Telegram yang menghantar info terkini mengenai pelaburan emas dan harga turun dan naik agar boleh jual balik bila harga tinggi dan beli bila harga rendah.

Layari Akaun GAP (Gold Accumulation Program) untuk info penuh mengenai akaun GAP. Cuma langkah buka akaun GAP di sana telah dinaiktaraf kepada yang lebih mudah di sini sejak 16 Jun 2020.

Semoga bermanfaat.

5 Sebab Kenapa Jongkong Emas 1 Kg Ini Diminati Ramai

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch

Anda nak simpan 1 kg emas sebab dah tahu kelebihan simpan emas berbanding simpan duit tunai? Namun anda masih tercari-cari kedai emas yang betul-betul menjual emas jongkong atau goldbar 1 kilogram (kg) dengan cara yang mudah dan patuh syariah?

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch
1 kg Goldbar terkeluar dari beg tuan punya… Cantik kilauan emas tu?

Sudah tentu anda akan mengambil masa yang panjang untuk tahu jenama emas pelaburan yang manakah boleh dibeli dengan harga termurah?

Harap anda bersabar… sebab yang murah tak selalunya emas tulen. Anda kena pastikan Goldbar 1 kg yang anda nak beli itu berketulenan 999.9 atau 24K.

Jangan risau…

Anda dah jumpa blog yang betul memberi panduan bagaimana anda boleh dapatkan goldbar berketulenan 999.9 sehingga seberat 1 kg. Saya akan beri tip mudah belian emas pelaburan yang sebenar.

Salah satu tip paling utama ialah semak maklumat lanjut kedai yang jual emas (biasanya anda boleh gunakan enjin carian Google). Cuma elakkan pilih dan beli emas di media sosial kerana kurangnya ciri keselamatan.

Terlalu banyak scammers di media sosial mencari mangsa melalui iklan (ada tertera Sponsored) di FB. Nampak macam real.

Sebelum diteruskan, saya ingin kongsikan satu cerita kisah benar mangsa yang ‘terciduk’ membeli emas palsu! 

Seorang peniaga kerugian RM219,000!

Pada tahun 2018, ada seorang peniaga wanita kerugian RM219,000 selepas terpedaya membeli emas palsu daripada dua lelaki yang mendakwa kononnya memiliki kilang emas. Mangsa yang berasal dari Perak telah membeli jongkong emas seberat 12.7 kilogram (kg) dengan harga RM273,000.

Lebih suku juta kerugian yang perlu ditanggung oleh mangsa. Menurut mangsa, pembelian emas berkenaan tidak mempunyai resit bayaran atau dokumen perjanjian, tetapi hanya melalui serahan tangan dan bersaksikan rakan sekampung mangsa.

Masya Allah! Berani betul peniaga ini membeli barang yang mahal tanpa sebarang dokumen! 

Sahabat sekalian, emas bukan barang murah. Mana boleh lakukan sebarang transaksi emas tanpa disertakan invois dan dokumen. Anda perlu berhati-hati dan sentiasa memastikan setiap jual beli mempunyai rekod ya! Jika tidak, menyesal tak sudah lah, sahabat!

Ada banyak lagi syarikat atau perseorangan di luar sana yang menipu dan memperdayakan mangsa. Justeru, selaku penguna yang bijak, anda perlu pandai memilih.

Anda perlu pastikan kedai yang anda beli merupakan website yang benar-benar berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Selama berminggu-minggu saya mencari dan mengkaji syarikat jual beli emas yang terbesar dan menawarkan harga emas yang kompetitif serta dipercayai.

Akhirnya, saya dah jumpa sebuah syarikat jual beli emas yang terbesar di Malaysia iaitu syarikat Public Gold Marketing Sdn Bhd. Tiada disenarai hitam oleh Bank Negara Malaysia.

Di Public Gold, semua transaksi boleh dibuat secara atas talian dan disertakan invois serta ada hitam putih. Dan kesemua emas Public Gold mempunyai sijil ketulenan. Nahhhhh, benda boleh beli yang asli, kenapa nak beli yang tiruan, kan? 

Di sini saya kongsikan 5 Sebab Kenapa Jongkong Emas 1 kg ini diminati ramai?

Sebab #1: Beli emas daripada syarikat jual beli emas terbesar di Malaysia

Syarikat Public Gold adalah sebuah syarikat pengeluar emas yang terbesar di Malaysia. Mula bertapak di Malaysia 2008 sehingga sekarang dan sangat kukuh sehingga kini. Syarikat ini menjalankan perniagaan menjual membeli emas dan perak disamping menjual produk barangan kemas bagi mempelbagaikan variasi keluarannya. Syarikat ini di bawah pimpinan oleh Dato ‘ Louis Ng.

Perkembangan perniagaan Public Gold yang semakin meluas, telah menyebabkan penubuhan 18 cawangan seluruh Malaysia,tempat penyimpanan emas public safe, tempat pajak emas dan perak, dan penubuhan Koperasi Dagang Emas bagi membantu memudahkan penyimpan emas menyimpan emas di Public Gold.

Public Gold memfokuskan jualan emas untuk tujuan pelaburan dan kedai-kedai emas yang ada di pasaran lebih memfokuskan jualan emas untuk tujuan perhiasan. Public Gold telah mendapat pengiktirafan dari Malaysia Book Of Record sebagai syarikat tempatan pertama di Malaysia yang menghasilkan Emas dan Perak termurah bagi tujuan Pelaburan serta telah mendapat pelbagai anugerah dari luar Negara. 

Antara perkara yang tiada kaitan dengan Public Gold adalah :

1. Public Gold tiada kaitan dengan public bank.

2. Public Gold tiada kaitan dengan ‘multi level markerting’

3. Public Gold tiada kaitan dengan piramid wang

4. Public Gold tiada kaitan dengan skim cepat kaya

5. Public Gold tiada kaitan dengan skim pelaburan emas yang menjanjikan pulangan lumayan dalam jangkamasa yang singkat atau pulangan tetap bulanan yang akhirnya pelabur akan ditipu dan mengalami kerugian. 

Tidak dinafikan Public Gold adalah syarikat emas yang sangat kukuh dan tiada rekod penipuan di mana-mana institusi perbankan. Bagi mereka yang ingin menyimpan emas boleh mula menyimpan di Public Gold lebih mudah dan selamat.

Sebab #2: Stok yang mudah didapati dan tak perlu menunggu lama untuk dapatkannya

Anda boleh mendapatkan goldbar seperti di bawah dalam masa hanya 1-2 hari bekerja.

Emas 999.9 Goldbar Public Gold seberat 1000 gram (g) atau 1 kilogram (kg)

Bagaimana cara nak miliki jongkong emas 1 kilogram dengan cara yang mudah, patuh syariah melalui platform dengan ciri keselamatan yang tinggi?

Caranya mudah sahaja. Apabila anda ingin membeli goldbar 1 kilogram dengan cara yang paling selamat, mudah dan patuh syariah, anda perlu pastikan kedai jual beli emas yang anda mahu berurusan mestilah menepati kriteria tersebut.

Saya sendiri berpengalaman berurusan dengan kedai emas pelaburan Public Gold Marketing Sdn Bhd. Pertama kali saya berurusan untuk membeli emas pelaburan berbentuk dinar adalah melalui transaksi secara atas talian di laman web Public Gold bernilai hampir RM20,000 pada tahun 2014.

Saya daftar secara atas talian dengan Introducer saya iaitu Encik Mohd Zulkifli bin Shafie.

Pendaftaran adalah percuma dan tidak memerlukan sebarang bayaran yuran. Anda boleh daftar dengan menggunakan borang di bawah untuk pilih samada anda mahu beli emas dan simpan dalam akaun emas di Public Gold atau anda mahu beli emas dan simpan sendiri. Anda boleh pilih dengan tandakan dalam kotak yang disediakan.

Di sini saya ingin kongsikan 5 sebab mudah agar anda betul-betul dapat emas fizikal berketulenan 999.9 bukan dalam bentuk kertas bila anda beli emas.

Sebab #3: Transaksi jual beli yang patuh syariah

Salah satu sebab mengapa saya memilih dan melabur dalam emas di Public Gold ialah kerana transaksi jual belinya patuh syariah. Saya, sepertimana semua Muslim, mahu kaya bukan saja di dunia tapi juga di akhirat. Jadi Public Gold memenuhi kriteria kritikal ini.

Sijil patuh syariah Public Gold.
Transaksi jual beli di Public Gold disahkan patuh syariah sejak 14 Disember 2022.

Sebab #4: Spread (selisihan harga jual) yang rendah

Sebab susutnilai bermula 100 gram hingga 1 kg emas Public Gold adalah rendah, sekitar 6-7%, jadi kita hanya perlu tunggu kenaikan emas 7% saja untuk mendapat keuntungan. 

Spread emas Public Gold adalah antara yang terendah di pasaran iaitu 6% – 9% berbanding jika jual di kedai emas lain, susut nilai adalah 25%! Ini merugikan.

Lagi rendah atau nipis spreadnya lebih baik. Spread itu akan menentukan berapa cepat dan berapa banyak keuntungan yang akan diperolehi apabila harga emas naik. Lagi nipis spread, lagi cepat dan lagi besar kadar keuntungannya.

Dalam pelaburan emas, lagi besar gram emas yang kita beli, lagi rendah spread dan lagi tinggi keuntungan yang bakal diperolehi. Tak mampu menabung banyak-banyak? No hal.. Mulakan sikit-sikit, peram di akaun GAP hingga capai 100g pertama. Mudah kan? 

Sebab #5: Ada bimbingan secara percuma!

Semua perkara dalam dunia ini perlukan kepada ilmu dan bimbingan. Ilmu untuk dapatkan emas jongkong seberat 1kg dengan ketulenan 999.9 ini perlulah didapati daripada orang yang betul dan berpengalaman.

Tanpa bimbingan, kemungkinan besar anda akan keliru mengenai strategi yang betul membaca harga bila masa yang sesuai untuk menjual, apa yang perlu dilakukan untuk mengambil emas anda dan banyak lagi aspek teknikal yang perlu diketahui.

Order 1kg goldbar Public Gold

Insha Allah anda akan dapati saya merupakan orang yang betul untuk membimbing anda dapatkan emas sehingga anda betul-betul dapat pegang emas seperti di bawah…

Jongkong emas 250g & 1kg
Dah celik emas? Simpanlah emas dan sasarkan simpanan 1 kg untuk pelaburan jangka panjang keluarga anda.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, boleh daftar dengan tekan butang biru di bawah:

Anda masih ada persoalan? Sila Hubungi Saya di sini.

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds