Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Nak tahu cara jual emas untuk dapat harga tinggi? Sejak dunia dikejutkan dengan kekejaman regim Zionis Israel terhadap warga Palestin, kebanyakan negara termasuk Malaysia mengalami kenaikan kadar inflasi matawang. Kesan inflasi matawang ini menyebabkan kenaikan harga emas kepada lebih RM330 segram!

Dulu ada masa harga emas semasa melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016. Pada 17/9/2016, harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada 18/9/2016, harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

Pada masa COVID-19, harga jual balik emas juga meningkat tinggi pada 9 Ogos 2020.

Pada 19 Mac 2023, akibat kesan penutupan operasi Silicon Valley Bank, United States of America, harga jual balik emas juga meningkat tinggi.

Mulai 27 April 2023, wang kertas USD mulai melemah akibat tindakan sekutu BRICS iaitu Brazil, Russia, India, China dan South Africa tidak lagi menggunakan mata wang US Dollar sebagai medium transaksi antara negara.

Kenaikan harga emas mendadak berlaku pada 3 Mei 2023 sehingga mencecah RM316 segram!

Kalau lihat harga emas sepanjang zaman mesti ada waktu naik dan turun. Kalau nak jual balik sudah tetntu kita kena tahu harga emas segram masa beli duu. Kalau tak tahu, kita boleh dapatkan anggaran harga emas di Kitco.com

Kalau harga jual balik emas dah lebih tinggi lebih 15% daripada harga beli, kita dah boleh jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 atau emas 999 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi. Kalau tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana kita boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

[KEMASKINI] BERITA BAIK Khamis 4 Mei 2023! Harga jual balik barang kemas 916 dan 999 tertinggi dalam sejarah di Malaysia! Walaupun cuti Wesak, semua cawangan PG buka mulai jam 9 pagi hingga 6 petang hari ini.

Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023
Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023

Info lanjut di Channel Telegram Tips Pelaburan Emas.

Berita baik! Pada hari ini, Jumaat, 7 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas Jumaat, 7 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram

Public Gold buka semua cawangan bermula jam 9 pagi – 5 petang untuk kaum ibu yang nak jual balik emas hiasan 916 / 999 yang dah lama, patah atau rosak dengan harga tinggi. Brand selain PG Jewel.

Tiada tolak caj upah. Tak perlu set temu janji.

Alamat cawangan Public Gold ada di SINI. Sekarang semua cawangan dah boleh beri duit tunai on the spot! Kalau dulu hanya boleh dapat duit tunai hasil jual balik emas hiasan di Menara Public Gold di TRX, Kuala Lumpur sahaja.

Kalau staf tanya PG Code Introducer, boleh beri PG047646 Suhaimee Manaf

Jika nak daftar dulu pun boleh. 

Tekan link ini untuk daftar di SINI.

Untuk dapat Tips, info pasal emas lebih pantas boleh join Telegram Channel saya di https://t.me/TipsPelaburanEmas


[KEMASKINI] Berita baik! Pada hari ini, Khamis, 6 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas 6 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram


[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

Banding Harga Emas Dengan Susutnilainya Sekali

Sebelum anda melabur emas, sila buat perbandingan harga emas dengan susutnilainya sekali. Apakah susutnilai? Susutnilai harga emas dikira dalam peratus (%) yang merujuk kepada perbezaan nilai jualan emas dengan nilai belian emas semasa.  

Susutnilai atau Spread (%) = [(Harga Jualan – Harga Belian)/ Harga Jualan] X 100 

Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.
Emas perhiasan tidak sesuai dijadikan untuk pelaburan emas kerana nilai spread yang terlalu tinggi.

Jika anda membuat pelaburan emas, anda perlu tahu bahawa semakin rendah susutnilai sesuatu emas, maka, semakin banyak keuntungan yang anda dapat! Dan sebaliknya, semakin tinggi susutnilai emas yang anda beli, maka semakin sedikit keuntungannya.

Oleh itu, terdapat perbezaan spread antara jenis-jenis emas dan jenama emas yang terdapat di pasaran. Pakar-pakar pelaburan emas menasihatkan untuk TIDAK melabur emas jika terdapat perbezaan harga emas semasa anda beli dan harga jual (spread) melebihi 10%!

Di sini saya sertakan beberapa contoh harga emas serta susutnilai atau spread mengikut jenis emas:

  • Jongkong Emas / Gold Bar 999.9 sekitar 5-10%
  • Dinar Emas 916 sekitar 5-8%
  • Emas perhiasan sekitar 25-35%

Sekarang dah jelas pada anda bahawa emas perhiasan TIDAK SESUAI untuk tujuan pelaburan emas. Yang sesuai hanyalah jenis jongkong emas dan dinar emas atau gold bullion coin.

Tetapi jika anda sudah memiliki emas perhiasan lama dan rosak, anda boleh menjualnya pada harga tinggi! Kalau nak jual emas perhiasan lama atau gelang emas yang dah patah atau rosak, saya nasihatkan jangan jual di kedai emas kerana susutnilainya terlalu besar. Kebiasaannya sekitar 25-35% malah ada kedai emas yang membeli dengan susutnilai sehingga 40%!

Jika anda mengetahui kedai emas yang menjual barang kemas dengan susutnilai lebih rendah, sila kongsikanlah di sini.

Sekarang, hanya tinggal jongkong emas dan dinar emas sahaja yang menjadi pilihan pelabur-pelabur emas disebabkan susutnilai masing-masing yang kurang daripada 10%.

Namun, persoalannya jongkong emas dan dinar emas yang manakah yang menawarkan harga emas yang paling kompetitif, boleh dibeli dan dijual dengan mudah serta patuh syariah halal lagi sah di sisi undang-undang?

Anda tak perlu risau sebab saya dah berminggu-minggu buat perbandingan di antara pelbagai jenis produk pelaburan emas di Malaysia samada bank-bank seperti pelaburan emas Maybank, Public Bank, Kuwait Finance, Al-Rajhi, CIMB dan juga syarikat-syarikat seperti Sri Ayu, GCP, GSR dan Dinar Kelantan. (Sila teruskan baca posting saya mengenai perbandingan pelaburan emas…)

Di Malaysia terdapat dua jenis pelaburan emas… yang Islamic atau halal dan yang conventional atau haram.

Dan setakat ini, pelaburan emas yang halal di bank ialah Kuwait Finance House (KFH) dan Bank Al-Rajhi yang disahkan patuh syariah namun anda terikat dengan pelbagai syarat seperti emas yang anda beli tidak boleh dibuka seal dan susutnilai akan jatuh sehingga 25% jika seal rosak! Aduhai…

Terpulang kepada anda jika mahu melabur di bank-bank tersebut. Namun, anda tak perlu susah-susah nak mulakan pelaburan emas dengan KFH atau Al-Rajhi sebab saya dapati kedai emas Public Gold menawarkan konsep pelaburan emas yang paling mudah, cepat, patuh syariah, menjual dengan harga emas yang terendah di pasaran, kadar spread atau susutnilai yang terendah, stok emas yang sentiasa ada, cawangan di setiap negeri di seluruh Malaysia termasuk Singapura dan yang paling penting tidak cerewet.

Ditunjukkan kadar susutnilai (spread) kesemua jenis emas pelaburan goldbar dan dinar 24K LBMA jenama Public Gold.

Kadar spread Public Gold.

 

[DIKEMASKINI 19/11/2017]

Berikut dipaparkan salinan sijil-sijil bagi kedua-dua produk jual beli emas pelaburan syarikat Public Gold yang telah dikeluarkan oleh Panel Penasihat Syariah Amanie Advisor yang ditandatangani oleh Y.Bhg. Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar.

1. Pembelian dan penjualan balik secara runcit samada sekaligus atau ansuran (Easy Payment Plan / EPP)

Untuk mula beli emas pelaburan goldbar atau dinar LBMA 24K tanpa GST, ambil stok di cawangan Public Gold (3-5 hari) atau di Pejabat Pos Ar-Rahnu (14-18 hari) dan simpan sendiri, sila ikuti langkah berikut:-

Langkah #1: Daftar secara PERCUMA

Anda boleh mendaftar secara percuma.

Selepas mendaftar, anda boleh terus Login menggunakan nombor IC tanpa sengkang sebagai Nama Pengguna dan Kata Laluan yang anda isi di laman web Public Gold

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai jual beli emas pelaburan secara runcit.


2. Pembelian dan penjualan balik melalui akaun Gold Accumulation Program (GAP)

Pada 29 September 2017, panel penasihat syariah Amanie Advisor telah mengeluarkan Sijil Patuh Syariah ke atas aktiviti jual beli emas akaun GAP Public Gold.

Mulai sekarang, anda dah tak perlu berasa was-was untuk berjual beli secara online emas pelaburan 24K LBMA yang tidak dikenakan cukai GST melalui akaun GAP. Anda boleh mulakan serendah RM100.

Ikuti hanya 3 langkah mudah dan murah untuk mulakan simpanan emas pelaburan seperti berikut:-

Langkah #1:

Rujuk harga emas GAP di web Public Gold. Transfer minima RM100 atau jumlah RM untuk 1 gram yang hendak dibeli ke no. akaun Public Gold Marketing Sdn Bhd di Maybank 557139238048 (Sila guna Instant Transfer jika guna bank lain). Jika nak keluarkan beli 2 gram kerana baki minima 1gram.

Langkah #2:

Simpan gambar resit belian (Maklumat SMS atau Transaction history TIDAK diterima).

Langkah #3:

Hantar maklumat berikut dengan gambar resit kepada emel ga*@pu********.my dan cc su******@pe***********.org
1. Nama penuh:
2. IC:
3. No. HP:
4. Emel:
5. Jumlah bayaran: RM
6. Tarikh bayaran: dd/mm/yyyy
7. Masa bayaran: xx:xx
8. No. Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf

Anda boleh juga Whatsapp maklumat anda di atas di http://pelaburanemas.wasap.my/.

Langkah #3 hanya dibuat SEKALI sahaja ketika buka akaun GAP. Tak perlu jika anda telah ada kod PG. Selepas dah dapat kod PG, boleh login akaun GAP di web. Untuk lebih detail, boleh layari https://pelaburanemas.org/gold-accumulation-program-gap/#akaunGAP.

Kesimpulannya, mulai hari ini anda boleh mula buat potongan bulanan minima RM100 untuk pembelian emas fizikal ke dalam akaun emas simpanan GAP anda tanpa was-was.

Sila ikuti link ini untuk info lanjut mengenai simpanan emas pelaburan Gold Accumulation Program Public Gold.

Tambahan pula, jika anda nak jual emas, pihak Public Gold akan terima tanpa banyak cerita. Anda boleh Login ke akaun GAP dan klik BuyBack untuk jual semula dan setelah and aklik butang Request, duit tunai akan terus ditransfer ke akaun bank anda dalam tempoh 48 jam.

Jika anda nak jual emas fizikal pula, walaupun emas Public Gold yang kita beli dan simpan tu kemek atau calar, Public Gold tetap terima! Insya Allah saya yakin bahawa anda pasti akan berpuashati dengan kaedah pelaburan emas yang ditawarkan oleh Public Gold sebagaimana saya berpuashati dengan sebenar-benarnya.

Dalam blog ini juga saya ada menyediakan carta harga emas untuk rujukan anda. Jika anda ingin meninjau harga emas 1 gram di Malaysia sejak 5 tahun lalu hingga ke tempoh 24 jam, sila ke laman Harga Emas Semasa Public Gold.

Nasihat saya untuk anda yang nak memulakan pelaburan emas, jangan terlalu obses melihat carta harga emas sehingga tak boleh tidur malam pula… apa yang penting anda perlu faham jenis pelaburan emas yang betul dan halal serta nilai spread harga emas syarikat yang menawarkan pelaburan emas.

Di Public Gold, terdapat pelbagai jenis emas pelaburan yang boleh anda pilih dengan kemudahan aplikasi web dan Android untuk memudahkan anda mendapat harga emas semasa yang sentiasa dikemaskini setiap 20 minit.

Anda boleh membuat tempahan dan ‘lock’ harga secara online dan mendapatkan maklumat lebih lanjut setelah anda mendaftar. Pendaftaran adalah percuma tanpa perlu membeli apa-apa barang! Sila klik pada “Pendaftaran Percuma” untuk mengetahui bagaimana untuk mendaftar.

Tukar Beli Emas Public Gold Atau Tukar Duit Tunai

Tukar Emas Anda

Anda nak tukar emas Public Gold atau jual balik emas dapatkan duit tunai? Memandangkan emas 24K jenama Public Gold dijamin harga jual balik tertinggi (80% kedai emas di Malaysia pun jual balik emas yang dibeli daripada pelanggan mereka kepada Public Gold) di Malaysia, di sini saya ingin memberikan beberapa tips agar anda dapat memanfaatkan ilmu pelaburan emas yang diberi.

Bagaimana nak tukar emas jenama lain kepada emas 24K Public Gold atau duit tunai?

Memang kebanyakan dari kita pernah beli dan simpan emas samada emas pelaburan seperti goldbar dan dinar jenama lain seperti Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu atau emas perhiasan seperti emas Poh Kong, Habib Jewels. Tapi fakta yang kita tak ketahui ialah emas pelaburan atau perhiasan yang kita beli dan simpan itu kurang beri manfaat jangka panjang disebabkan kadar spread yang tinggi dan dikenakan GST sebanyak 6%. Sebagai contoh sekiranya kadar spread goldbar 1g bersamaan dengan 7% ditambah dengan GST 6%, maka total semua sekali yang perlu anda tanggung ialah sebanyak 13%! Manakala kadar spread emas perhiasan boleh mencecah sehingga 35%. Oleh itu, Public Gold ada menawarkan penukaran pelbagai jenama goldbar dan dinar kepada emas 24K Public Gold.

(PERHATIAN: TIGA Promosi Gold Exchange dan Dinar Exchange yang dinyatakan di bawah telah TAMAT. Hanya promosi KE-4 iaitu Upgrade Your Gold Now! sahaja yang masih ada).

  • [PROMOSI INI TELAH TAMAT] Untuk 1g goldbar jenama Bunga Mas dan Tai Fook Public Gold (bukan LBMA) boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM12/g sahaja (sila rujuk infografik 1 dibawah).
  • Manakala untuk 1g goldbar jenama lain (Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu dan lain-lain) boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM15/g sahaja. Oleh itu, jika anda ada beli emas Powergold atau Amethyst 1g dan nak jual emas Powergold atau Amethyst anda, sila rujuk infografik 1 dibawah.

Tukar goldbar 1g Public Gold.
Infografik 1: Tukar goldbar 1g Public Gold – terhad kepada 3kg sahaja (Promosi telah TAMAT).

    • [PROMOSI INI TELAH TAMAT] Untuk goldbar jenama Bunga Mas dan Tai Fook Public Gold (bukan LBMA) 10g dan ke atas boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM60 sahaja (sila rujuk infografik 2 dibawah).
  • Manakala untuk goldbar jenama lain (Amethyst Powergold, Zenith, GCP, Sri Ayu dan lain-lain) 10g dan ke atas boleh ditukarkan kepada goldbar 1g 24K LBMA dengan hanya menambah RM80 sahaja. Oleh itu, jika anda ada beli emas Powergold atau Amethyst 10g dan nak jual emas Powergold atau Amethyst anda, sila rujuk infografik 2 dibawah).

Infografik 2: Tukar goldbar 10g Public Gold.
Infografik 2: Tukar goldbar 10g Public Gold (Promosi ini telah TAMAT).

  • [PROMOSI INI TELAH TAMAT] Untuk kategori dinar emas pula, Public Gold menawarkan tukar 1 dinar emas 916 jenama Public Gold kepada 1 dinar emas 999 (24K) LBMA dengan tambahan RM60 sahaja. Begitu juga dengan pelbagai jenama 1 dinar emas 999 (24K). Manakala tambahan hanya RM80 sahaja, anda dah boleh tukar 1 dinar emas 916 pelbagai jenama kepada 1 dinar emas 999 (24K) LBMA (sila rujuk Infografik 3 di bawah).

tukar-dinar-24k-lbma-public-gold
Infografik 3: Tukar 1 dinar 916 pelbagai jenama termasuk Public Gold atau 1 dinar 999 pelbagai jenama kepada 1 dinar 999 LBMA Public Gold.

  • [PROMOSI INI MASIH ADA] Untuk emas perhiasan apa-apa jenama boleh ditunaikan dan duit hasil jual balik emas boleh ditukarkan kepada goldbar atau dinar 24K apa-apa jenama emas dengan hanya satu lawatan ke mana-mana cawangan Public Gold sahaja. Anda tak perlu rasa takut atau bimbang… Public Gold seperti kedai emas biasa sahaja… Bila dah sampai, hanya beritahu.. “Hi staf Public Gold, saya nak jual goldbar atau gold coin samada emas 916 atau emas 999 atau emas perhiasan…” (sila rujuk infografik 4 di bawah).

Infografik 4: Jual emas 916, 999 atau emas perhiasan jenama lain dengan harga tinggi untuk tukar kepada emas GAP 24K LBMA Goldbar atau Dinar Public Gold.
Infografik 4: Jual emas perhiasan 916, emas pelaburan 999 atau emas perhiasan jenama lain dengan harga tinggi untuk tukar kepada emas GAP 24K LBMA. Anda boleh keluarkan Goldbar atau Dinar Public Gold setelah jumlah gram emas dalam akaun GAP mencukupi.

 

Anda boleh ikuti langkah demi langkah yang ditunjukkan di bawah jika anda ingin tukar emas-emas pelaburan atau jual emas perhiasan untuk dapat duit tunai dan kemudian membeli emas Public Gold 24K LBMA yang tidak dikenakan GST…

Langkah #1: Anda hanya perlu daftar secara percuma dahulu di Pendaftaran Percuma.

Langkah #2: Pergi ke cawangan Public Gold yang terdekat seperti yang tertera di link Cawangan Public Gold di Malaysia untuk buat temujanji (Anda boleh guna aplikasi Whatsapp je ke talian Mobile staf Public Gold yang tertera di link tersebut).

Langkah #3: Bawa emas pelaburan atau perhiasan anda ke cawangan Public Gold yang telah anda hubungi tadi. Jangan lupa bawa IC ye. Pada masa ini kesemua cawangan Public Gold boleh beri duit tunai hasil jual balik emas jenama selain Public Gold.

Itu sahaja… sangat mudah dan cepat. Pada masa ini, kita tak perlu lagi ambil nombor giliran atau menunggu lama untuk berurusan di kedai emas Public Gold sebagaimana anda perlu ambil nombor giliran bila berurusan dengan mana-mana bank yang menawarkan produk emas pelaburan fizikal.

Semoga anda beroleh keuntungan dalam pelaburan emas.

Kira Zakat Emas Simpanan

Anda nak kira zakat emas simpanan anda? Jika anda membuat pelaburan emas dan menyimpan sebanyak 85 gram atau lebih emas dalam bentuk goldbar atau dinar dan tetap dalam simpanan dalam tempoh satu tahun (12 bulan berturut-turut), maka diwajibkan atas anda untuk membayar zakat emas.

Sabda Nabi Sallallahu ‘Alaihi Wassallam (S.A.W) yang bermaksud :

Tiada wajib atas engkau sesuatu (pada emas) sehingga engkau memiliki 20 dinar (85gram). Apabila ada pada engkau 20 dinar dan cukup haul, maka wajiblah zakat padanya 1/2 dinar (2.5%). Maka sekiranya lebih dari 20 dinar, hendaklah dihisab menurut lebihannya itu 2.5% daripada keseluruhannya. (Riwayat Abu Daud)

Oleh itu nilai minima simpanan berat emas 85 gram itu dipanggil nilai uruf. Nilai uruf untuk zakat simpanan jongkong emas / goldbar / dinar ialah 85 gram. Manakala nilai uruf bagi emas perhiasan tidak sama mengikut negeri yang anda diami.

Manakala hadith di atas merujuk kepada tahun Hijriah yang mengandungi kurang sepuluh atau sebelas hari daripada bilangan 365 hari dalam tahun Masihi. Oleh itu, jika anda pilih untuk bayar zakat emas ikut tahun Masihi, kadar zakat yang dikenakan bersamaan dengan 2.58% dan bukan hanya 2.5%.

Alhamdulillah dan syabas diucapkan kerana anda menegakkan Rukun Islam yang ke-5 iaitu Mengeluarkan Zakat. Pada hari ini, sangat mudah untuk anda mengira sendiri kadar zakat emas yang anda perlu keluarkan dan membuat pembayaran kepada Amil-Amil Bertauliah secara bersemuka atau terus melalui atas talian ke Pusat-pusat Pungutan Zakat di seluruh negara.

Kira zakat emas anda semudah 1-2-3! Sila ikuti langkah berikut:-
Langkah #1:

Sila layari untuk kira zakat emas simpanan di https://www.zakat2u.com.my/kalkulator/zakat-emas

Langkah #2:

Sila isi jumlah gram emas simpanan dan emas perhiasan yang anda ada secara sekaligus pun boleh…

Kira zakat emas simpanan dan perhiasan anda

Di laman web zakat2u.com.my di atas, anda boleh pilih Tahun Haul 2016 atau tahun-tahun sebelumnya sekiranya anda terlupa untuk mengeluarkan zakat emas sebelum ini.  Harga emas segram telah ditetapkan pada kadar RM145.12 pada 2016 dan akan berubah mengikut Tahun Haul. Sila isi jumlah berat emas dalam gram di ruangan Berat (gram). Kemudian sila pilih Jenis samada Pakai atau Simpan.

Nilai Uruf untuk emas perhiasan ialah 150 gram dan emas simpanan ialah 85 gram.  Jumlah Keseluruhan. Contoh pengiraan zakat emas di atas, sebanyak 1,000 gram berat emas simpanan telah dimasukkan manakala tiada berat emas perhiasan dimasukkan. Secara automatik, kiraan nilai jumlah zakat emas dalam Ringgit Malaysia (RM) yang perlu dikeluarkan untuk setahun dan sebulan dinyatakan.

Langkah #3:

Buatlah bayaran dengan klik butang ‘Bayar’ dan anda boleh pilih untuk membuat bayaran secara ansuran bulanan mengikut Jumlah Zakat Setahun atau Jumlah Zakat Sebulan yang dinyatakan.

Pilihan bayaran zakat emas

Bila anda klik ‘Bayar’, paparan niat membayar zakat seperti berikut akan dipaparkan…

Niat bayar zakat emas

Berniatlah “Inilah wang RM……. sebagai menunaikan Zakat Emas yang wajib ke atas diri saya kerana Allah Taala.”

Klik dipetak ‘Saya bersetuju dengan terma dan syarat tersebut.’ Seterusnya klik FPX jika anda memilih untuk bayar secara tunai melalui kaunter bayaran zakat di bank pilihan anda seperti CIMB, Maybank, Bank Islam, Public Bank, RHB Bank, Bank Rakyat, Affin Bank dan lain-lain. Atau klik butang ‘Kad Kredit/Debit jika anda mempunyai kad kredit Visa atau Mastercard Islamik.

Pilihan bank bayar zakat emas

Kad kredit Islamik bayar zakat emas

Semoga Allah mudahkan urusan  pembayaran zakat emas anda dan menerimanya sebagai salah satu amal soleh yang diterima-Nya. Amin.

Sila layari Pelaburanemas.org untuk tips mudah pelaburan emas.

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds