Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi

Nak tahu cara jual emas untuk dapat harga tinggi? Sejak dunia dikejutkan dengan kekejaman regim Zionis Israel terhadap warga Palestin, kebanyakan negara termasuk Malaysia mengalami kenaikan kadar inflasi matawang. Kesan inflasi matawang ini menyebabkan kenaikan harga emas kepada lebih RM330 segram!

Dulu ada masa harga emas semasa melambung tinggi sejak kesan BREXIT pada akhir bulan Jun 2016. Pada 17/9/2016, harga emas terendah telah dikesan pada awal bulan September serendah RM182.00/g. Pada 18/9/2016, harga emas 999 ialah RM187.00/g manakala harga emas perhiasan ialah RM148.00/g.

Pada masa COVID-19, harga jual balik emas juga meningkat tinggi pada 9 Ogos 2020.

Pada 19 Mac 2023, akibat kesan penutupan operasi Silicon Valley Bank, United States of America, harga jual balik emas juga meningkat tinggi.

Mulai 27 April 2023, wang kertas USD mulai melemah akibat tindakan sekutu BRICS iaitu Brazil, Russia, India, China dan South Africa tidak lagi menggunakan mata wang US Dollar sebagai medium transaksi antara negara.

Kenaikan harga emas mendadak berlaku pada 3 Mei 2023 sehingga mencecah RM316 segram!

Kalau lihat harga emas sepanjang zaman mesti ada waktu naik dan turun. Kalau nak jual balik sudah tetntu kita kena tahu harga emas segram masa beli duu. Kalau tak tahu, kita boleh dapatkan anggaran harga emas di Kitco.com

Kalau harga jual balik emas dah lebih tinggi lebih 15% daripada harga beli, kita dah boleh jual emas perhiasan seperti rantai, gelang, cincin emas 916 atau emas 999 untuk dapat duit tunai dengan harga yang tinggi. Kalau tiada sijil atau surat emas pun tidak mengapa.

Di sini saya ingin tunjukkan ‘RAHSIA’ bagaimana kita boleh dapat duit tunai yang 100% lebih banyak daripada apa yang kebanyakan orang dapat.

[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

[KEMASKINI] BERITA BAIK Khamis 4 Mei 2023! Harga jual balik barang kemas 916 dan 999 tertinggi dalam sejarah di Malaysia! Walaupun cuti Wesak, semua cawangan PG buka mulai jam 9 pagi hingga 6 petang hari ini.

Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023
Harga jual emas 916, 999 Public Gold 4 Mei 2023

Info lanjut di Channel Telegram Tips Pelaburan Emas.

Berita baik! Pada hari ini, Jumaat, 7 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas Jumaat, 7 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram

Public Gold buka semua cawangan bermula jam 9 pagi – 5 petang untuk kaum ibu yang nak jual balik emas hiasan 916 / 999 yang dah lama, patah atau rosak dengan harga tinggi. Brand selain PG Jewel.

Tiada tolak caj upah. Tak perlu set temu janji.

Alamat cawangan Public Gold ada di SINI. Sekarang semua cawangan dah boleh beri duit tunai on the spot! Kalau dulu hanya boleh dapat duit tunai hasil jual balik emas hiasan di Menara Public Gold di TRX, Kuala Lumpur sahaja.

Kalau staf tanya PG Code Introducer, boleh beri PG047646 Suhaimee Manaf

Jika nak daftar dulu pun boleh. 

Tekan link ini untuk daftar di SINI.

Untuk dapat Tips, info pasal emas lebih pantas boleh join Telegram Channel saya di https://t.me/TipsPelaburanEmas


[KEMASKINI] Berita baik! Pada hari ini, Khamis, 6 April 2023, kedai emas Public Gold di seluruh negara menawarkan harga jual balik emas hiasan 916 dan 999 yang tertinggi di pasaran!

Harga jual barang kemas 6 April 2023:

999 = RM275.00 segram

916 = RM250.00 segram


[KEMASKINI] Harga emas 24K 999 tertinggi pada 5 hingga 8 September 2017 ialah RM198.00/g. Manakala harga emas perhiasan ialah RM154.00/g.

Wah!…. 100% lebih banyak duit tunai!… Biar betul Suhaimee…

Jawapan saya:Ya! Betul dan TIADA SEBARANG PENIPUAN PUN…”

Cara Jual Emas Hiasan Dapat Harga Tinggi

Nak tahu rahsianya? Begini…

AMALAN BIASA KITA JUAL EMAS UNTUK DAPAT DUIT TUNAI

Biasanya kebanyakan kita rakyat Malaysia, samada duduk di bandar atau di kampung, bila nak jual emas je, kita akan pergi ke kedai emas yang berhampiran. Apa yang kita tak tahu, bila kita jual emas di kedai emas biasa, kita dah rugi baaaaaanyak sekali…. dan kita dah untungkan peniaga emas baaaaaaanyak sekali tanpa kita sedari.

Berapa kita dah rugi? Mari saya tunjukkan. Pada hari Sabtu, 17/9/2016, saya dan isteri bersama anak-anak telah pergi ke kedai emas Public Gold di Sungai Petani. Tujuan kami pergi ke sana memang nak cuba tukar subang emas perhiasan 916 yang dah patah seberat hanya 1.3 gram.

Biasanya kalau isteri saya jual emas di kedai emas di Sungai Petani memang peniaga kedai emas akan buat muka sedih…. dan kata.. “Murah je ni kak… RM80 je boleh dapat…” Huhu… dah la beli subang emas tahun 2014 dulu dengan harga RM130 sepasang… rugi betul. Jadi isteri saya memang dah tak pergi ke kedai emas biasa… dia sekarang pergi ke kedai emas special!

Tukar Amalan Jual Emas Di Kedai Emas Biasa Kepada Kedai Emas Special

Kenapa special? … sebab harga subang emas 916 yang seberat 1.3 gram tu mereka boleh beri tunai RM187.00!!!! Alhamdulillah… rezeki Allah Taala beri. Jika kita kira peratus untung berbanding jual di kedai emas biasa ialah sebanyak 133.8%! Cuma duit RM187 tu boleh dapat dalam tempoh 48 jam masuk dalam akaun bank terus. Okaylah tu.. better late than rugi baaaaaanyaak… Kita hanya boleh untung baaaaaaanyak dengan jual emas di kedai Public Gold.

Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangatt baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Terima kasih Ms Emily.
Masa kami jual emas di Public Gold Sungai Petani. Kami dilayan dengan sangat baik oleh staf Public Gold, Ms Emily. Kami berpeluang membelek emas keluaran terbaru Public Gold – Aurora, memang sangat cantik. Terima kasih Ms Emily.

Bagaimana boleh dapat duit tunai sebanyak itu? Di sini saya tunjukkan caranya…

(1) Daftar percuma secara online di kedai Public Gold (isikan kod PG047646 di ruangan Introducer sekiranya tiada)

(2) Lihat harga emas perhiasan di www.publigold.com.my atau kita juga boleh capai dengan lebih pantas memasang Aplikasi Public Gold di smartfon kita. Belajar cara pasang melalui Android dan iOS di sini.

Sebagai contoh harga emas pada 17/9/2016, harga emas perhiasan 916 atau 22K ialah RM148/g.

harga-emas-semasa-public-gold
Harga jual emas hiasan 916 Public Gold dalam bulatan biru.

(3) Setelah dapat harga emas perhiasan 22K (916) segram, kita darabkan dengan berat emas kita untuk dapatkan anggaran duit tunai kepada ringgit yang terdekat yang bakal kita perolehi.

Contoh 1:

Sekiranya kita nak dapatkan duit tunai, harga PG Buy perlu ditolak RM5 (RM148-RM5 = RM143/g)

1.3g X RM143 = RM186 (tanpa nilai sen dimasukkan).

Contoh 2:

Sekiranya kita ingin terus masukkan ke dalam akaun simpanan emas GAP pun boleh (sila klik sini untuk tahu apa itu akaun simpanan emas GAP) dan harga PG Buy tidak perlu ditolak dengan RM5 (kekal RM148/g)

1.3g X RM148 = RM192 (tanpa nilai sen dimasukkan).

(4) Bila kita dah puas hati dengan nilai duit tunai yang bakal kita dapat, kita boleh terus bawa emas ke cawangan Public Gold yang terdekat dan beritahu akan tujuan kehadiran kita.

Untuk makluman, sekarang laman web Public Gold dah papar harga jual balik sebenar emas hiasan 916 (22k) dan 999 (24k) bagi item bukan jenama Public Gold.

Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold
Harga jual balik emas tinggi jenama bukan Public Gold dipaparkan dijadual Non-PG Gold Buyback.

(Nota penting: Jangan lupa untuk bawa kad pengenalan (depan & belakang). Boleh terus dapat duit tunai. Kalau kita nak jual balik (buyback) dinar atau jongkong emas Public Gold, kita kena bawa satu salinan muka depan akaun buku bank (yang ada nombor akaun) untuk tujuan penerimaan duit tunai. Kalau tiada hardcopy, dalam bentuk softcopy pdf pun boleh. Kita boleh minta alamat emel Public Gold masa di kaunter).

Kemudian, mereka akan minta nombor kod PG. Sekiranya ada, kita boleh terus nyatakan bila kita nak datang ke kedai Public Gold. Jika masih tiada kod PG, kita boleh daftar secara percuma dahulu di sini.

Di Mana Nak Jual Emas Hiasan Untuk Dapat Harga Tinggi?

Terdapat 18 cawangan kedai Public Gold di seluruh Malaysia dan beroperasi dari Isnin hingga Sabtu kecuali Ahad dan cuti umum. Di Public Gold kita boleh dapatkan berat sebenar emas yang kita bawa. Mereka tidak akan buat muka sedih… (Hehe..) atau mereka tidak akan cerewet untuk terima apa sahaja jenis dan jenama emas yang kita bawa untuk kita jual kepada Pubic Gold dan kita boleh dapat duit tunai tertinggi untuk kita dapat keuntungan yang maksima.

Jika sahabat sekalian ada apa-apa persoalan mengenai cara jual emas di Public Gold, sila “Hubungi Saya” dengan nyatakan secara khusus maksud pertanyaan sahabat sekalian atau boleh hubungi saya melalui Whatsapp di sini.

Harga Emas Tinggi! Masa Untuk Jual Emas?

Harga emas tinggi dan mahal! Adakah dah sampai masa untuk kita jual emas yang ada atau perlukah kita teruskan menyimpan emas? Kalau anda nak cari tempat jual emas dengan harga paling tinggi, sila ke Cara Jual Emas Untuk Dapat Duit Tunai Dengan Harga Tinggi.

Ramai daripada kita telah menyimpan emas sebagai pelaburan dan penjamin masa depan. Tetapi dengan harga emas yang tinggi ketika ini, ramai yang mula bertanya kepada saya…

Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.
Pertanyaan jual balik emas masa harga emas tinggi.

Secara asasnya pertanyaan dalam gambar di atas boleh diringkaskan seperti berikut:-

Suhaimee! Adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Harga emas tinggi nak jual atau simpan

Dalam artikel ini, kita akan meneroka isu-isu yang berkaitan dengan harga emas tinggi dan menilai pelbagai faktor yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan sama ada nak jual emas atau nak terus menabung emas sehingga capai matlamat.

Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Harga Emas Tinggi

Sebelum kita membincangkan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas, mari kita terlebih dahulu memahami TIGA faktor asas yang mempengaruhi harga emas:

1. Permintaan dan Bekalan Sebab Harga Emas Tinggi

Gold wanted demand and supply

Harga emas dipengaruhi oleh permintaan dan bekalan (demand and supply). Permintaan yang tinggi dan bekalan yang rendah boleh meningkatkan harga emas. Contohnya, dalam situasi ketidakstabilan ekonomi atau politik, permintaan terhadap emas sebagai pelaburan selamat akan meningkat, yang boleh mempengaruhi dan meninggikan harga emas.

2. Kadar Pertukaran Mata Wang

Kadar penukaran mata wang

Kadar pertukaran mata wang juga memainkan peranan penting dalam menentukan harga emas. Apabila nilai mata wang menurun, harga emas biasanya meningkat kerana emas dianggap sebagai perlindungan dari inflasi.

3. Kadar Faedah Jadi Sebab Harga Emas Tinggi

Apabila kadar faedah yang rendah diumumkan oleh negara kuasa besar terutama Amerika (biasa dipanggil Feds) boleh menyebabkan pelabur mencari pelaburan alternatif, seperti emas, yang tidak memberikan pendapatan tetap. Pilihan pelaburan alternatif ini boleh menyebabkan harga emas tinggi.

Sekadar makluman, pada setiap minggu Feds akan mengumumkan kadar faedah di Amerika Syarikat yang bakal menaikkan atau menurunkan harga emas pada hari dan minggu berikutnya.

Sebenarnya ini hanyalah tiga daripada banyak lagi faktor yang mempengaruhi harga emas tinggi atau rendah.

Emas sebagai Pelaburan Jangka Panjang

Emas selalu dianggap sebagai pelaburan jangka panjang yang stabil. Ia telah terbukti menjadi pelaburan yang selamat dalam jangka masa yang panjang dan berfungsi sebagai perlindungan terhadap inflasi dan ketidakstabilan ekonomi. Dalam jangka masa panjang, harga emas cenderung meningkat, dan ini boleh memberikan pulangan yang baik kepada pelabur.

Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat
Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat dalam jangka masa panjang.

Sebagai contoh, jika anda membeli emas pada tahun 2000 dengan harga RM35 setiap gram dan menyimpannya selama lebih 20 tahun, emas mungkin bernilai lebih daripada RM200 setiap gram pada masa itu dan terus meningkat seperti yang berlaku sekarang. Ini adalah situasi sebenar bagaimana emas boleh menjadi pelaburan yang baik dalam jangka masa panjang.

Lihat Situasi Semasa

Walau bagaimanapun, keputusan untuk menjual atau menyimpan emas juga bergantung kepada keadaan semasa. Pada masa tertentu, anda mungkin perlu menilai keadaan ekonomi dan kewangan semasa sebelum membuat keputusan:

  • Inflasi: Jika anda dapati inflasi sedang meningkat, emas boleh menjadi perlindungan yang baik terhadap penurunan kuasa beli wang kertas. Dalam kes seperti ini, menyimpan atau teruskan menabung emas adalah pilihan yang terbaik.
  • Krisis Pasaran atau Politik: Krisis di pasaran saham atau ketidakstabilan politik boleh menjadikan emas lebih menarik sebagai pelaburan selamat. Jika anda merasakan bahawa dunia sedang mengalami krisis atau ketidakstabilan politik seperti berlakunya wabak COVID-19 atau perang, menyimpan emas adalah tindakan yang bijak.
  • Kadar Faedah: Jika kadar faedah tetap rendah, pelabur mungkin lebih cenderung untuk melabur dalam emas, yang tidak menghasilkan pendapatan tetap. Apabila permintaan terhadap emas meningkat, ini boleh memberi tekanan pada bekalan emas dan menaikkan harga. Begitulah seterusnya berlaku kitaran naik turun harga emas.

Jadi pelabur yang bijak tidak akan berasa cemas apabila harga emas tinggi atau harga emas turun. Itulah kitaran dan pergerakan harga emas yang berterusan. Apa yang pasti, harga emas pasti meningkat dalam jangka masa panjang.

Kalau anda masih belum mula menyimpan atau menabung emas, mulakanlah sekarang! Harga emas hari ini bakal menjadi sejarah pada masa akan datang. Tak perlu takut rugi beli emas pada ketika harga emas tinggi sebab anda bukan nak menjual emas itu esok atau minggu depan atau bulan depan kan?

Klik di sini untuk lihat portfolio emas peribadi saya yang saya telah ceburi sejak 2014.

Kebijaksanaan dalam Diversifikasi

Sebagai pelabur yang bijak, diversifikasi pelaburan adalah penting. Diversifikasi membantu melindungi portofolio pelaburan anda daripada risiko yang berkaitan dengan satu aset sahaja. Oleh itu, anda tidak perlu menjual kesemua emas anda atau menyimpannya semua. Anda boleh mempertimbangkan menjual sebahagian daripada emas anda untuk mengurangkan risiko dan menjaga pelbagai jenis pelaburan dalam portofolio anda.

Contoh Masa Terbaik Jual Emas

Untuk memberikan contoh yang lebih jelas, mari lihat beberapa situasi di mana menjual emas boleh menjadi keputusan yang bijak:

  • Ketidakstabilan Kewangan Peribadi: Jika anda berhadapan dengan keperluan kewangan segera, seperti penyelesaian hutang atau penjagaan kesihatan, menjual sebahagian daripada emas boleh membantu anda menangani keperluan ini tanpa merosakkan portofolio pelaburan jangka panjang anda.
  • Peluang Pelaburan Lain: Jika terdapat peluang pelaburan yang menarik yang mungkin memberikan pulangan yang lebih baik daripada emas, anda mungkin ingin menjual sebahagian daripada emas untuk melabur dalam peluang tersebut. Sebagai contoh anda ingin membeli rumah atau tanah yang dikenalpasti aset tersebut semakin meningkat harganya.

Kesimpulan

Dalam menentukan sama ada anda harus menjual atau menyimpan emas ketika harga emas tinggi, anda perlu menilai situasi kewangan anda dan mempertimbangkan faktor-faktor semasa yang mempengaruhi harga emas. Emas adalah pelaburan jangka panjang yang stabil, tetapi ia juga boleh menjadi sumber wang tunai yang berguna dalam keadaan tertentu.

Keputusan akhir sama ada nak jual atau nak simpan emas bergantung kepada keperluan kewangan peribadi anda dan strategi pelaburan anda. Selalu ingat untuk berunding dengan penasihat kewangan sebelum membuat keputusan yang besar seperti menjual emas. Dengan cara ini, anda boleh memastikan bahawa keputusan anda adalah yang terbaik untuk masa depan kewangan anda.

Jadi, apabila harga emas tinggi, adakah ini masa terbaik untuk menjual atau terus menyimpan emas?

Jawapannya bergantung kepada anda, situasi kewangan anda, dan matlamat pelaburan anda. Lakukan kajian yang teliti dan berunding dengan penasihat kewangan untuk membuat keputusan yang bijak.

Tetapi kalau anda ada banyak emas hiasan 916 atau 999 pada masa ini, saya nasihatkan anda jual semua emas hiasan kecuali tinggalkan untuk dipakai bagi perempuan. Mengapa nak kena jual barang kemas atau emas perhiasan ni? Sebab ikut Bajet 2024 yang diumum PMX YAB Perdana Menteri pada Oktober 2023 lepas, mulai 1 Mac 2024 semua transaksi jual beli emas hiasan 916 dan 999 akan dikenakan cukai antara 5 hingga 10%!

Platform Jual Beli Emas Terbaik

Sejak lebih 10 tahun lalu, saya tercari-cari cara memulakan pelaburan emas yang mudah untuk jual beli emas tanpa risiko ditipu. Saya nasihatkan anda agar berhati-hatilah. Jangan terperdaya dengan janji-janji pulangan keuntungan lumayan daripada aktiviti melabur emas.

Terdapat banyak skim cepat kaya bertopengkan emas yang telah dan sedang memperdaya mangsa sama ada secara bersemuka atau panggilan telefon atau melalui platform media sosial seperti whatsapp, telegram, facebook dan lain-lain.

Jangan bimbang, sebab saya dah lihat bertahun-tahun pelbagai nama, bentuk dan rupa scammer memperdaya mangsa. Nilai penipuan bukan RM10 ribu atau RM50 ribu, bahkan berjuta-juta Ringgit!

Senarai skim cepat kaya pelaburan di Malaysia

Kalau tak mahu jadi mangsa penipuan skim cepat lebur yang sedang bergiat aktif di merata-rata platform sekarang ini, anda boleh sertai Channel Telegram PelaburanEmas.org di sini.

Nak tahu platform jual beli emas terbaik di Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura?

Pelaburan emas Public Gold adalah platform jual beli dan pajak emas yang terbaik pada masa ini. Saya sendiri telah mendapat keuntungan yang banyak hasil daripada perkongsian ilmu emas yang disampaikan oleh pakar-pakar emas di Public Gold. Beli emas di Public Gold bukan seperti beli emas di kedai biasa, tetapi disediakan ilmu emas yang berharga.

Semoga perkongsian saya dapat dijadikan panduan yang bermanfaat.

Nak Jual Emas? Siapa Yang Nak Beli Emas?

Anda ada emas dan nak jual emas? Namun anda ragu-ragu untuk cari pembeli emas. Bimbang dan risau nak jual emas sedangkan anda perlukan duit tunai dalam sehari dua ni!

Tak kisahlah apa jenis emas pun anda ada, samada gelang emas, rantai emas, goldbar, Dinar Kelantan, Dinar Mekah, Kijang Emas, emas Sri Ayu, emas GCR, emas Habib Jewels, emas Poh Kong, emas Wah Chan, emas Sri Pinang, emas Sri Harmoni dan banyak lagi jenama emas yang anda simpan…

Barang kemas
Gold bar atau jongkong emas
Gold bar atau jongkong emas
Syiling dinar emas
Syiling dinar emas

Apa anda nak buat? Jangan risau, sebab pada hari ini anda boleh tukar apa jua jenis simpanan emas yang anda ada kepada duit tunai tanpa perlu buat pinjaman di bank untuk dapat duit tunai segera! Anda boleh jual balik sebarang barang kemas atau jongkong emas jenama lain kepada duit tunai.

Kemudian anda boleh membeli produk Public Gold dengan harga yang tertinggi di Malaysia. Pelan ini dinamakan X-Plan (trademark).

Anda boleh trade-in apa juga jenama emas anda di Public Gold. Perlu diingat proses trade-in emas atau perak jenis pelaburan (bukan emas hiasan) tertakluk kepada syarat yadin bi yadan yang patuh syariah.

Jual emas untuk duit tunai

Bagaimana? Caranya mudah sahaja iaitu anda pastikan nilai tunai emas pelaburan Goldbar atau Dinar yang anda jual. Selepas dah setuju, anda boleh terus beli emas yang baharu dengan nilai duit tunai yang and dapat tadi. Itu sahaja.

Nilai transaksi untuk X-Plan ini akan berdasarkan harga semasa yang tertera di laman web Public Gold (www.publicgold.com.my)

Anda boleh bawa sebarang jenama emas yang anda ada ke cawangan terdekat Public Gold. Sila hubungi dahulu cawangan Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Anda boleh menggunakan aplikasi Whatsapp ke talian telefon bimbit yang tertera untuk setiap cawangan tanpa perlu bazirkan credit telefon bimbit anda… nak guna Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris pun tiada masalah. Apa yang penting anda perlu perkenalkan diri anda dahulu dengan maklumat seperti berikut:-

Hai Nama PIC (Person In Charge).
Nama: Fulan bin Fulan
IC: 987654321000
Introducer: PG047646 Suhaimee Manaf
Pertanyaan: Saya ingin jual balik emas jenama X saya kepada tunai. Bila saya boleh hadir? Sekian TQ.

Sila bawa screenshot e-statement akaun bank / muka depan buku bank anda untuk diserah kepada staf Public Gold kerana bayaran tunai akan terus dimasukkan ke dalam akaun bank anda dalam tempoh 24 hingga 48 jam.

Oleh kerana seluruh dunia termasuk negara kita dilanda wabak COVID-19 sejak akhir tahun 2019, anda perlu set temujanji secara online dahulu untuk pergi ke cawangan terdekat.

STEP 1: Sila daftar secara percuma di Public Gold. Isikan password no kad pengenalan anda tanpa sengkang dahulu.

STEP 2: Anda boleh klik link ini untuk membuat tempahan tarikh dan masa ke sana.

STEP 3: Selepas anda klik link tersebut anda tutup mesej pop-up dengan klik butang pangkah di atas kanan.

STEP 4: Kemudian sila pilih cawangan terdekat dan pilih Walk in enquiry.

STEP 5: Seterusnya, anda pilih tarikh dengan klik pada tarikh yang anda rancang nak ke sana. Jika tarikh tersebut penuh, anda klik > di sebelah kanan untuk scroll tarikh ke kanan.

STEP 6: Klik semua tarikh hingga anda jumpa tarikh yang ada paparan masa seperti di bawah:

STEP 7: Seterusnya, anda hanya perlu isikan maklumat peribadi anda dengan lengkap dan klik butang Book Appointment..

Itu sahaja! Sila screenshot bukti tempahan temujanji anda untuk followup dengan cawangan Public Gold pilihan anda. Sila Whatsapp screenshot tersebut kepada staf Public Gold yang terdekat seperti yang boleh anda dapati di link “Cawangan Public Gold di Malaysia“.

Waktu urusan ialah 9.00 pagi hingga 6.00 petang (Isnin hingga Jumaat) manakala 9.00 pagi hingga 1.00 petang (Sabtu). Jadi, anda tak perlu ambil nombor dan beratur bila anda sampai ke Public Gold. Sila bawa IC dan salinan muka depan buku bank (Maybank yang terbaik) untuk urusan bayaran tunai terus ke bank anda. Namun anda boleh emel salinan buku bank anda kemudian jika tertinggal.

Untuk maklumat lanjut anda boleh emel terus kepada Public Gold di en*****@pu********.my (Sila cc emel anda ke su******@pe***********.org untuk bantuan dari saya sekiranya ada apa-apa masalah).

Semoga info ini dapat membantu anda menjual emas anda untuk dapat duit tunai dengan segera.

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds