3 Posisi Pelaburan Emas Yang Patut Anda Tahu

Nak tahu apa 3 posisi pelaburan emas? Pada masa ini ramai yang berminat nak melabur emas dengan harapan dapat menjana keuntungan daripada pelaburan yang dibuat. Namun, ramai yang masih keliru bagaimana nak jana keuntungan daripada pelaburan emas.

Sebelum pergi lebih jauh, di sini saya kongsikan makna pelaburan emas yang saya dapat daripada guru saya.

Apa Makna Pelaburan Emas?

Pelaburan emas merujuk kepada perbuatan membeli dan memegang emas bagi tujuan menjana keuntungan atau memelihara kekayaan. Emas telah digunakan sebagai bentuk mata wang dan simpanan nilai selama beribu-ribu tahun dan dianggap sebagai aset selamat, terutamanya semasa ketidaktentuan ekonomi dan politik.

Apakah Cara Melabur Emas?

Ada beberapa cara untuk melabur dalam emas, termasuk membeli emas fizikal dalam bentuk syiling, bar, atau barang kemas, melabur dalam dana dagangan bursa emas (ETF), atau melabur dalam saham perlombongan emas. Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan risikonya sendiri, dan pelabur harus mempertimbangkan dengan teliti matlamat pelaburan dan toleransi risiko mereka sebelum memilih kaedah tertentu.

Apakah Faktor Turun Naik Harga Emas?

Harga emas boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk penawaran dan permintaan, peristiwa geopolitik dan turun naik dalam nilai mata wang. Seperti mana-mana pelaburan, terdapat risiko yang terlibat dengan pelaburan dalam emas, dan pelabur harus mendapatkan nasihat profesional kewangan sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan.

Ramai pelabur emas yang hanya faham tentang beli harga rendah dan jual balik bila harga emas tinggi atau dalam bahasa Inggeris “buy low, sell high“.

Bagaimana Cara Dapat Untung Pelaburan Emas?

Ada juga yang bertanyakan peluang pelaburan emas yang boleh memaksimumkan keuntungan duit yang ada dalam jangka masa yang cepat. Mereka mahu platform pelaburan emas seperti jual beli saham. Mereka nak melabur emas dengan duduk saja di depan komputer dan pernah join platform seperti online trading dengan harapan dapat menjana pendapatan sampingan (residual income).

Pentingnya Ilmu Emas

Tanpa ilmu, saya hampir-hampir rugi beribu Ringgit. Pada masa itu, saya dah daftarkan kad kredit saya dalam akaun online trading tersebut. Namun, syukurlah saya dapat balik modal dan terus jual balik cepat-cepat dan padam maklumat kad kredit dalam akaun tersebut.

Asalnya sebelum ada ilmu emas, memang saya tak tahu langsung pasal emas dan posisi dalam pelaburan emas. Masa itu yang saya tahu kalau emas fizikal hanyalah barang kemas dan beranggapan emas ini mahal dan tiada faedah beli dan berpendapat emas hanya untuk kaum wanita pakai dan sekadar nak tunjuk-tunjuk sahaja.

Namun, bila saya baca buku-buku pasal ilmu emas, barulah saya sedar bahawa ada banyak lagi manfaat emas. Bukan setakat beli masa harga rendah dan jual balik masa harga tinggi iaitu “buy low, sell high“.

Saya pernah berjumpa dengan seseorang yang berpendapat seperti berikut:

“Nak dapat untung melabur emas, kena jual emas bila harga tinggi.

Tapi kalau jual hari ni, esok harga emas naik lagi, rugi la..

Kalau jual esok pulak, tahun depan harga naik lagi, rugi jugak..

Jadi bila nak jual emas dan dapat untung dalam pelaburan emas ni?”

Macam pernah berfikir masalah yang sama bila nak mula libatkan diri dalam pelaburan emas?

Untuk menjawab persoalan di dalam pelaburan emas seperti di atas, apa yang saya belajar daripada guru pelaburan emas saya ialah kita perlu tahu posisi sebenar supaya kita boleh maksimumkan keuntungan.

Sama ada kita berada di dalam posisi penyimpan, pelabur atau peniaga emas? 

Jom, saya beritahu anda ciri-ciri supaya anda boleh mengenalpasti anda di kategori yang mana :

1) Posisi penabung emas

Fokus kepada pertambahan gram emas. Ada sahaja duit lebih untuk tabungan emas jangka panjang tukarkan kepada gram emas. Tidak kisah harga naik atau turun yang penting kepingan emas atau gram emas bertambah. Apabila harga emas turun waktu itulah bonus untuk memborong emas dengan harga diskaun.

Pengalaman saya, sejak mula kenal emas, saya dah kaji pelbagai platform akaun tabungan emas sama ada di bank atau di kedai emas. Saya dapati setakat ini Gold Accumulation Program Akaun Emas Fizikal di Public Gold yang paling saya suka.

Anda boleh layari Panduan Buka Akaun Tabungan Emas di sini.

2) Posisi pelabur emas

Fokus kepada nilai RM dan bukan gram emas. Pelabur emas akan membeli emas dan apabila harga emas naik mereka akan jual untuk mendapat keuntungan. Untuk menjadi pelabur emas, kita perlu memiliki modal yang tinggi sekurang kurangnya untuk membeli emas 100 gram dan ke atas.

Contoh modal RM25,000 untuk mulakan belian emas, dapat 100g emas. Setelah berlaku kenaikan harga emas, harga emas mencecah kenaikan 15% iaitu RM27,500 dan mencapai target keuntungan, maka terus jual.

Pelabur emas akan dapat keuntungan RM2,500 melalui pusingan tadi. Selepas itu pelabur akan ulang balik langkah yang sama bagi memaksimakan keuntungan. Dengan kata lain, anda hanya dapat sekitar RM208 sahaja sebulan. Itu pun kalau ada kenaikan berlaku dalam tempoh setahun.

Dalam pasaran emas dunia, naik atau turun harga emas ini nak tunggu bila berlakunya kenaikan harga emas lebih 15% dalam setahun pun tiada siapa yang boleh tahu.

Itu pun jika ada kenaikan dalam harga emas dengan mendadak seperti masa COVID-19 iaitu RM304/g 9 Ogos 2020 atau masa kes penutupan Bank Silicon Valley di Amerika Syarikat iaitu mencecah RM308/g pada 19 Mac 2023.

3) Posisi peniaga emas / Dealer emas

Bagi sesiapa yang hendak menambah gram sekaligus memaksimumkan RM, posisi terbaik adalah menjadi dealer atau ejen syarikat emas. Dealer emas, dapat menambahkan simpanan emas dan menjana RM hasil dari perniagaan emas. Emas bertambah, duit pun makin bertambah.

Pesan pakar kewangan Malaysia, Tuan Azizi Ali dalam buku best selling Jutawan dari Planet Jupiter, tidak ada mana-mana pelaburan yang boleh menandingi keuntungan daripada perniagaan.

Kalau dalam pelaburan, keuntungan 20 peratus setahun dah dirasakan sebagai satu pencapaian yang sangat banyak. Sebaliknya dalam perniagaan, pulangan 200 hingga 400 peratus setahun itu biasa sahaja!

Kalau modal tak seberapa tetapi mahu kembangkan kekayaan dengan pantas, jangan buang masa dengan melabur duit anda dalam pelaburan. Keuntungan daripada pelaburan kebiasaannya hanyalah sekitar 5 hingga 15 peratus setahun sahaja di Malaysia.

Layari Panduan Menjadi Peniaga Emas untuk menjana pendapatan pasif sehingga 4 hingga 5 angka sebulan dalam tempoh tiga tahun.

Dalam setiap posisi yang dipilih, tentukan matlamat dan penetapan fokus adalah penting. Fokus yang betul dan tepat akan membantu kita mencapai matlamat yang diimpikan dengan cepat dan jayanya. Yang menjadikan kita kaya bukan emas, tetapi ilmu emas.

Download E-Book 5 Minit Emas Secara Percuma

Oleh kerana terlalu ramai yang menghubungi saya untuk memulakan pelaburan emas, di sini saya hadiahkan E-Book 5 Minit Emas yang bernilai RM99 untuk dibaca sampai habis dahulu. Di samping itu saya juga akan menghantar e-mel ilmu emas selama 32 hari berturut-turut. Tekan gambar E-Book 5 Minit Emas sekarang!

Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
E-Book 5 Minit Emas bernilai RM99 (boleh download PERCUMA!)

Masa Untuk Melabur Emas

Inilah masa untuk melabur emas! Harga emas sedang jatuh melebihi RM5 segram setakat 9.00 malam ini. Para pelabur emas sudah semestinya membeli lebih banyak emas pada hari esok! Ini adalah kerana harga emas GAP akan dikemaskini tepat jam 12 tengah malam ini.

Masa untuk melabur emas – Harga emas jatuh lebih RM5 segram.

Jika anda perhatikan imej harga emas yang dipaparkan, anda akan dapati harga emas sedang jatuh ke paras terendah sejak Jun 2016 (RM190/g) iaitu kesan Britain keluar daripada Kesatuan Eropah atau dikenali sebagai ‘Kesan BREXIT’. Selepas itu harga emas berlegar di sekitar RM185/g.

Kali kedua kenaikan harga emas 2016 berlaku ketika US Election pada bulan November 2016 dan harga emas kembali meningkat kepada lebih RM190/g dan ramai pelabur emas menjual emas dalam simpanan mereka yang dibeli sejak tahun lepas pada harga sekitar hanya RM150/g! Mereka yang menjual emas sebanyak 50g yang dibeli dengan harga RM7,500 telah mendapat keuntungan bersih sebanyak RM2,000.

Pada malam ini harga emas GAP telah jatuh kepada RM175/g dan harga 50g emas goldbar hanya RM8,750 sahaja. Mulakan simpanan emas sekarang dan insya Allah anda tidak akan menyesal tahun-tahun mendatang. Pelbagai amaran telah dikeluarkan sejak awal tahun sebelum rakyat Britain mengundi untuk keluar daripada Kesatuan Eropah dan US Election serta kesannya ke atas matawang USD dan harga emas di Malaysia. Dan pada malam ini satu peluang yang nyata berada di depan mata kejatuhan harga emas. Namun mengapa harga emas boleh jatuh sehingga sekitar RM175/g pada malam ini?

Tak lain ialah kesan pengumuman satu badan kewangan terbesar dunia iaitu International Monetary Funds (IMF) seperti yang anda boleh cari di Google dan di akhbar seperti di bawah.

Kesan pengumuman IMF ke atas matawang Malaysia.

IMF umum ekonomi Malaysia tahun 2017 berkembang pada 4.5%.

Jika anda mengkaji lebih lanjut, terdapat pengaruh yang amat besar apabila berlaku sesuatu perkara atau pengumuman oleh IMF kepada turun naik matawang dunia termasuk USD dan juga harga emas di Malaysia. Terdapat kebimbangan apabila Presiden Amerika Donald Trump memasuki Rumah Putih pada Januari 2017 terhadap kekuatan matawang USD yang menyebabkan harga emas dijangka melonjak sehingga melebihi USD10,000/auns atau RM1,400/g! Ini adalah kerana pada tahun hadapan USA akan kehilangan kuasa veto pengundian dalam IMF apabila negara-negara BRICS (Brazil, Russia, India, China dan South Africa) berkemungkinan mendapat sokongan beberapa negara lain bagi mengatasi USA.

Pecahan kuasa undian IMF tahun 2016 dan 2017.

Terdapat perancangan oleh negara-negara yang anti-USA untuk mewujudkan sistem kewangan digital tanpa duit tunai. Mereka tidak mahu USD mengawal kekuatan nilai matawang mereka. India telah mengumumkan duit Rupee 500 dan 1,000 tidak sah digunakan yang telah menyebabkan kekacauan dalam negara kerana rakyat tidak dapat menukar duit tersebut di bank dan di ATM seluruh India. Maka simpanan duit tunai yang kita semua penat-penat bekerja juga akan mengalami nasib yang sama satu hari nanti apabila duit RM ada ditangan tetapi tidak laku untuk beli barang keperluan.

India haramkan Rupee 500 dan 1000. Sesal kemudian tidak berguna lagi..

Desperate governments are trying to force citizens to use digital money to rob them of their hard-earned wealth. It’s not just places like India. It’s critical you preserve your wealth outside the banking system and outside the reach of the authorities. The answer: gold.

Anda perasan kekecohan mengenai kad ATM baru-baru ini? Itu adalah sebahagian pelan penggunaan duit digital di Malaysia. Oleh itu, anda dinasihatkan agar mula tukar duit tunai yang anda simpan di bank kepada bentuk yang lebih kukuh dan tidak boleh diganggu oleh penguasa-penguasa kewangan negara iaitu emas.

Berapa banyak emas yang perlu anda melabur emas dan simpan? Pakar emas serata dunia menyarankan membuat pelaburan emas dengan simpanan 10% daripada jumlah pendapatan bulanan. Namun, jika anda ada lebihan simpanan tunai di bank adalah lebih baik tukarkan sebanyak mungkin dan tinggalkan hanya sekurang-kurangnya 3 bulan pendapatan sebagai simpanan tunai kecemasan. Jika ada lebihan tunai untuk beli 1kg emas, maka belilah sekarang kerana mengikut amaran yang telah dikeluarkan oleh pakar emas dunia, harga emas akan melonjak sehingga USD10,000/auns atau RM1,400/g satu hari nanti. Bila? Wallahu’alam. Namun, kenaikan tetap akan berlaku sebagaimana berlakunya krisis kewangan di serata dunia dalam tempoh 10 tahun sejak 1997, 2008 dan kemungkinan 2017?

Namun, hanya terdapat satu sahaja jenama emas yang berbaloi dibeli dan disimpan di Malaysia tanpa dikenakan cukai oleh kerajaan. Jenama emas pelaburan yang mendapat pengiktirafan antarabangsa oleh London Bullion Market Association (LBMA) dan tidak diragui ketulenannya. Jika anda tersilap beli emas pelaburan, bukan untung yang anda dapat malah rugi.

Mulalah membeli dan simpan sendiri emas goldbar atau dinar 24K LBMA di rumah, anda boleh dapatkan tips mudah Jual Beli Emas Terbaik di Malaysia. Anda boleh install aplikasi pelaburan emas yang terkemuka di Malaysia dan Singapura. Pemasangan di smartfon adalah percuma dan anda boleh mula mengetahui pergerakan harga emas setiap 20 minit.

Jika anda pilih untuk beli emas 24K LBMA dan simpan secara PERCUMA SEUMUR HIDUP serta boleh namakan pewaris, anda boleh dapatkan tips mudah Buka Simpanan Akaun Emas GAP. Jangan risau, anda boleh keluarkan emas goldbar dan dinar pada bila-bila masa.

Sila Hubungi Saya jika ada apa-apa persoalan yang anda ingin penjelasan mengenai pelaburan emas.

Seminar Pelaburan Emas – Anjuran ASAS bersama ISRA dan APIUM

Peluang kehadiran Seminar Pelaburan Emas 2015 telah dibuka!

Assalamualaikum WBT dan salam hormat kepada sekalian pelabur-pelabur emas dan pengunjung-pengunjung blog PelaburanEmas.org.

Seminar Pelaburan Emas 2015

Dengan segala hormatnya saya mempersilakan rakan-rakan sekalian untuk menghadiri Seminar Pelaburan Emas 2015 anjuran Association of Shariah Advisors in Islamic Finance (ASAS) bersama International Shariah Research Academy for Islamic Finance (ISRA), di bawah Bank Negara Malaysia (BNM) dan Fakulti Shariah dan Economi, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM) yang akan diadakan dengan ketetapan seperti berikut:-

Tarikh: 11 April 2015 (Sabtu)
Tempat: Dewan Kuliah Utama, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya
Masa: 8.30 pagi hingga 4.30 petang

Aturcara Seminar Pelaburan Emas adalah seperti berikut:-

8:30 am : Pendaftaran Peserta
9:00 am : Kata Aluan Presiden ASAS
9:15 am SESI 1 : PRINSIP SYARIAH DALAM PERNIAGAAN EMAS
– Dr. Badruddin bin Hj Ibrahim
10:45 am : Q & A
11:00 am : Minum Pagi

11:30 am SESI 2 : WANG KERTAS DAN EMAS, ADAKAH ITEM RIBAWI
– Prof. Madya Dr. Aznan Hasan
1:00 pm : Q & A
1:15 pm : Makan Tengahari & Solat Zohor

2:30 pm SESI 3 : BEBERAPA STRUKTUR PELABURAN EMAS SEMASA:
SATU TINJAUAN
– Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin

3:30 pm SESI 4 : DISKUSI PANEL
– Dr. Badruddin bin Hj Ibrahim
– Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin
– Prof. Madya Dr. Aznan Hasan

4:30 pm : Minum Petang & Solat Asar

Pendaftaran hanyalah sebanyak RM50 sahaja. Tempat adalah terhad. Sila download Borang Pendaftaran ke Seminar Pelaburan Emas sekarang! (Right-click dan pilih ‘Save As’ sebagai dokumen pdf).

Wahai Pelabur Emas! Marilah Kita Bersedekah

Ke hadapan para pelabur emas di Malaysia sekelian. Assalamualaikum warahmatullah dan salam hormat.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-1Saya menulis di sini untuk menyeru diri saya dan para pelabur emas sekelian agar marilah kita sama-sama membantu saudara-saudara kita di Kelantan, Terengganu, Perak dan Pahang yang telah mengalami banjir yang amat dahsyat sejak lebih 40 tahun yang lalu.

Sejak banjir besar 1971, banjir yang melanda pada tahun 2014 ini menunjukkan tahap kerosakan yang paling teruk dengan banyak jalan-jalan utama ditutup dan tidak dapat dilalui malah oleh kenderaan berat sekalipun!

Terdapat juga jalanraya utama yang runtuh dan pecah serta mengakibatkan beberapa kawasan dan kampung terputus hubungan selama beberapa hari! Ya Allah!.. Sungguh besar ujian-Mu pada mereka. Semoga Engkau memberi kesabaran dan ketabahan hati dalam menempuh ujian-Mu ini. Amin Ya Rabbal ‘Alamin.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-2 sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-4 Oleh yang demikian, di sini saya sekali lagi ingin menyeru semua pelabur emas di seluruh Malaysia agar mulakan untuk menghulur bantuan dalam bentuk kewangan bagi membantu meringankan beban saudara-saudara kita yang amat memerlukan. Jangan lupa bahawa dalam setiap harta yang kita simpan dalam bentuk apa sekalipun seperti emas, perak dan wang simpanan, terdapat hak orang lain di dalamnya dan kita mesti menunaikan hak mereka dengan ibadat sedekah dan zakat. Jika kita tidak ambil peduli untuk mengeluarkan sebahagian daripada apa yang kita simpan itu dalam bentuk emas, perak dan wang simpanan untuk disedekahkan dan dikeluarkan zakat, maka ditakuti segala usaha kita tidak mendapat keberkatan malah mendapat azab sengsara pula.. Nauzubillahi min zaalik.

Marilah kita renung Firman Allah Taala di dalam Surah At-Taubah ayat 34 hingga 35:

At-Taubah ayat 34 mengenai zakat emas dan perak.

At-Taubah ayat 35 mengenai zakat emas dan perak.

Di sini saya ingin berkongsi beberapa maklumat akaun bank Muslim Care yang terdapat di Malaysia agar mereka dapat menyediakan barang-barang keperluan dengan sedekah dan derma yang kita berikan.

sedekah-pelabur-emas-untuk-mangsa-banjir-3 Sumbangan anda boleh disalurkan melalui:

Maybank Account:
564490413882 Muslim Care Malaysia

RHB Account:
26-2120-0000-4747 Muslim Care

Bank Muamalat Account:
14010007654717 Muslim Care Malaysia

Bank Islam:
14014010147470 Muslim Care Malaysia
14032010093666 Muslim Care Malaysia

ataupun sumbangan online di http://www.muslimcare.org.my/derma/ untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pertubuhan-pertubuhan, NGO-NGO dan parti-parti politik serta lokasi-lokasi pengumpulan barang-barang keperluan sebelum mereka menghantar dengan kontena ke sana.

Jika anda tidak berkesempatan untuk meluangkan masa bersama sukarelawan-sukarelawan, maka anda juga boleh terus menggunakan kemudahan bersedekah secara online sahaja seperti yang tertera di dalam pautan di http://www.muslimcare.org.my/derma/.

Muslim Care - Bantuan Mangsa Banjir
Muslim Care – Bantuan Mangsa Banjir

Semoga Allah Taala mengampunkan dosa dan kesalahan kita semua melalui musibah banjir ini dan memberkati para pelabur emas yang memberi bantuan dan sokongan samada dalam bentuk tenaga, barangan keperluan dan sedekah secara tunai kepada mangsa-mangsa banjir di Kelantan, Terengganu, Perak dan Pahang.

Di sini saya ingin mengambil kesempatan jika anda ingin menderma ke Tabung Pembangunan Maahad Tahfiz Al-Quran Ummul Qura (P), 08500 Kota Kuala Muda, Kedah, anda boleh menyumbangkannya melalui akaun Bank Islam dengan nombor akaun 02020010021119 atau Bank Muamalat A/C: 02020000079717.

Semoga Allah Taala terima sedekah dan derma anda sekalian.

Pengasas
PelaburanEmas.org
6 Rabiul Awwal 1436

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds