Tips Pelaburan Emas

Nak buat pelaburan emas? Sekarang dah ada banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana dan beli emas di mana?

  1. Barang kemas? Atau
  2. Gold bar atau Jongkong Emas? Atau
  3. Syiling Dinar Emas? Atau
  4. Akaun simpanan emas?

(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Minit Review Emas di sini).

Nak Beli Emas Pelaburan Di Mana?

Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?

Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia. Di sini anda boleh belajar cara membeli emas agar tidak tertipu.

Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan mengenai istilah “pelaburan emas”. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jadi, elakkan melabur dalam mana-mana skim cepat kaya yang bertopengkan pelaburan emas. Sehingga ke hari ini, penganjur-penganjur skim cepat kaya bertopengkan pelaburan emas (scammer) masih mencari mangsa terutama pesara-pesara kerajaan, penduduk kampung atau taman yang mendapat durian runtuh hasil pampasan sesuatu projek ambil alih tanah.

Silap Faham Tentang Pelaburan Emas

Ramai yang silap faham hingga beranggapan bahawa dengan melabur emas, mereka akan dapat pulangan hasil keuntungan berlipat ganda tanpa ada usaha!

Ramai yang beranggapan, dengan melabur emas, mereka akan dapat dividen keuntungan setiap bulan atau setiap minggu. Malah ada yang terpedaya dengan scammer yang mengatakan dengan melabur emas, mereka akan dapat keuntungan setiap hari!

Setiap hari ada sahaja scammer yang dapat memperdaya mangsa yang tak tahu apa-apa pasal pelaburan emas. Bukan puluh ribu Ringgit malah ratus ribu dan ada yang mencecah jutaan Ringgit!

1500 mangsa rugi RM100 juta ditipu skim-bertopeng pelaburan emas.
1500 mangsa rugi RM100 juta ditipu skim bertopeng pelaburan emas (Sumber: Kosmo, 2 Februari 2023)

Perlu diingatkan bahawa emas tidak ‘beranakkan’ duit atau menjadi lebih berat! Kalau anda melabur duit sebanyak RM300,000 atau 1 kilogram (1,000 gram) emas, berat 1,000 gram emas itu tidak akan menjadi 1,001 gram atau 1,010 gram atau 1,100 gram walau pun anda tunggu sepanjang hayat!

Goldbar 1kg Public Gold 999.9 dalam pouch
Jongkong emas dengan berat 1,000 gram ini tidak akan menjadi lebih berat walau pun anda tunggu seumur hidup!

Apa yang boleh anda tunggu hanyalah kenaikan harga emas pelaburan. Kerana apa? Kerana harga emas sememangnya akan naik dalam jangka masa panjang iaitu sekurang-kurangnya dua tahun.

Tetapi, harga emas juga akan naik sekiranya ada ketidaktentuan politik seperti wabak penyakit (contoh COVID-19), perang (contoh Rusia-Ukraine) atau berlakunya krisis kewangan (contoh kelemahan matawang).

Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat
Sejarah kenaikan harga emas semakin meningkat dalam jangka masa panjang.

Anda boleh lihat contoh Harga Emas Semasa dan terdapat laman web yang menyediakan carta pergerakan turun naik harga emas semasa dan dikemaskini setiap minit.

Maksud Pelaburan Emas

Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:

1. Pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah. Beli emas dapat emas fizikal dan bukan dapat emas digital atau paper gold.

2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.

3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan atau ketika matlamat tabungan emas telah dicapai.

Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.

Maksud di sini ialah, keuntungan pelaburan emas bukan sahaja boleh didapati daripada aktiviti “buy low, sell high“, tetapi saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB.

Anda buat potongan gaji ke dalam ASB atau Tabung Haji setiap bulan dan betul angka dalam akaun semakin bertambah, TETAPI kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.

Pada masa ini terdapat kemudahan akaun tabungan emas yang patuh syariah dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Kekuatan Nilai Emas Banding Wang Kertas

Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.

Mulai 2006, anda perlu belanja RM1.00 untuk dapat EMPAT biji karipap. Pada tahun 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1.00. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2.00! Pada hari ini, ada yang menjual SEBIJI karipap dengan harga RM1.50!

Inflasi mata wang kertas harga karipap dan nasi lemak makin mahal?

Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.

Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!

1 dinar 1 kambing

Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.

Namun, anda perlu berhati-hati…

Hati-hati Skim Cepat Kaya Bertopengkan Akaun Pelaburan Emas

Akaun pelaburan emas atas talian.
Akaun pelaburan emas atas talian.

Asas utama pelaburan emas yang patuh syariah ialah anda beli emas, anda dapat emas. Ataupun anda beli emas dalam akaun emas yang boleh anda keluarkan emas fizikal. Elakkan daripada beli emas digital atau paper gold yang kebiasaannya anda tidak boleh keluarkan emas fizikal.

Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.

Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!

Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.

Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.

Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam!

Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.

Pada masa ini terdapat kemudahan akaun tabungan emas yang berasaskan 100% emas fizikal, patuh syariah, boleh dikeluarkan emas fizikal dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Elakkan Skim Pelaburan Emas ‘Beli-Pajak, Beli-Pajak’

Saya dapati skim pelaburan emas ‘beli-pajak, beli-pajak’ ini masih lagi berlaku ketika ini tanpa mangsa sedari. Ada dua kaedah penyamaran yang digunapakai bagi mengabui mata mangsa:

  • Kaedah ‘beli-pajak, beli-pajak’
  • Kaedah ‘beli-pajak-belanja, beli-pajak-belanja’

Tanpa sedar, mangsa terperangkap dalam hutang pajakan emas yang dibuat. Kesan jangka pendek memang seakan-akan tidak dirasai. Tetapi tunggulah kesan jangka panjang apabila harga emas tidak bergerak naik (statik) atau turun.

Kalau anda dah terperangkap dalam skim pelaburan emas seperti ini, cepat-cepat jual balik emas yang ada semasa harga emas naik.

Tips Pelaburan Emas

Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.

1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual

2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.

3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas

4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas

5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju

6. Caj atau upah atau fi emas yang anda beli

7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas

8. Kadar upah simpan emas

Pelaburan Emas Terbaik

Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.

Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Carian pelaburan emas di Google
Sebanyak 510,000 dapatan carian ‘pelaburan emas’ di Google

Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat. Nak beli emas di mana? Nak beli emas online?

Tak ada masa nak fikir-fikir dan kaji. Lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.

Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.

Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba. Jauhi juga daripada ditipu bila beli emas pelaburan.

Dah Bersedia Untuk Melabur Emas?

Sekarang dah ada kemudahan beli emas online. Sangat mudah nak buka akaun simpanan emas emas yang berasaskan 100% emas fizikal, patuh syariah, boleh dikeluarkan emas fizikal dan dipercayai di seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei malah di seluruh dunia!

Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui bisnes pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.

Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.

Kalau anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh Download E-Book 5 Minit Review Emas sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.

Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.

Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…

3 Cara Asas Pelaburan Emas Jana Keuntungan

Bagaimana cara pelaburan emas jana keuntungan? Caranya amat mudah dan pada hari ini terdapat pelbagai kemudahan disediakan untuk mendapat keuntungan dalam pelaburan emas.

Sebelum Mulakan Pelaburan Emas

Sebelum ini saya telah bincangkan tips pelaburan emas yang digunakan dalam sistem perbankan dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia. Lesen pelaburan emas hanya dikeluarkan oleh BNM kepada bank-bank berlesen dan syarikat jual beli emas pelaburan tertentu sahaja serta TIDAK kepada sebarangan syarikat atau orang perseorangan di Malaysia walaupun pada namanya ada ejaan EMAS.

Anda dinasihatkan agar merujuk laman web Bank Negara Malaysia dahulu untuk mengetahui syarikat yang disenarai hitam sebelum anda memberi deposit anda kepada mana-mana individu ataupun syarikat yang boleh didapati di Bank Negara Malaysia. Kemudian, anda klik di link “Senarai nama entiti dan laman sesawang” seperti di bawah:

Bank Negara Malaysia Consumer Alert Page Screenshot

Pihak Bank Negara Malaysia akan sentiasa mengemaskini senarai nama syarikat atau laman web yang menjalankan apa-apa aktiviti berkaitan pelaburan emas yang tidak sah.

Semakan juga perlu dibuat di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) di sini. Selepas login, klik ikon Search dengan isikan nama syarikat (By name). Jika tiada… maka syarikat tersebut tidak berdaftar dan anda berisiko amat tinggi untuk diperdaya.

Nak tahu tips elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas? Layari Cara Pelaburan Emas – Persoalan Yang Sering Ditanya.

Okay.. mari kita teruskan..

Pastikan Jenis Dan Cara Yang Betul Untuk Melabur

Pelaburan emas yang dimaksudkan ialah saat anda memiliki emas pelaburan seperti Emas 24K atau berketulenan 995 (99.5%) dan 999 (99.9%). Ataupun, saat anda memilik Dinar Emas 24K LBMA (London Bullion Merchant Association) yang tidak dikenakan cukai GST atau SST. Jika anda tersalah pilih, anda terpaksa tanggung kerugian besar kerana ada cukai yang perlu dibayar.

Tambahan lagi, terdapat segelintir pelabur emas yang mengambil kesempatan ke atas sistem Ar-Rahnu. Pelaburan emas yang dimaksudkan di sini BUKANLAH memberi penerangan tentang teknik manipulasi pajak Ar-Rahnu yang mana teknik pajak Ar-Rahnu iaitu beli-pajak-beli-pajak adalah satu teknik yang akan membebankan pelabur emas dengan hutang! Jika anda ingin mengetahui tentang Ar-Rahnu, sila ke Pelaburan Emas Ar-Rahnu di sini.

Oleh itu, saya ingin berkongsi tips pelaburan emas di sini…

Jika anda membaca tips saya sebelum ini, kebanyakan kenyataan saya tidak cenderung untuk anda mulakan pelaburan emas di bank-bank seperti Maybank, CIMB, UOB, Ambank dan lain-lain atas sebab-sebab birokrasi, logistik dan kemudahan simpanan dan pengeluaran emas fizikal. Malah, saya juga tidak berapa cenderung kepada pelaburan emas di bank-bank samada di Ar-Rajhi atau KFH walaupun transaksi emas mereka patuh syariah dan halal. Mengapa? Anda boleh baca Pelaburan Emas Kertas atau Emas Sebenar.

Istilah ‘pelaburan emas’ yang saya gunakan di sini ialah beli emas di kedai emas pada harga rendah dan simpan sehingga satu waktu harga emas naik melebihi 15% dan jual semula simpanan emas anda di kedai emas itu semula. Mudahkan?

Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%
Beli emas masa harga emas turun dan jual emas masa harga emas naik melebihi 15%
Harga spot emas selama 10 tahun. Terdapat turun naik harga emas yang boleh pelabur emas mengaut keuntungan (beli di garisan biru, jual di garisan hijau) tanpa mengira gram emas di tangan. (Sumber: Goldprice.org)

Persoalan pertama ialah bagaimana nak tahu bila harga emas turun dan bila harga emas naik? Anda perlu ada strategi pelaburan emas yang boleh anda pelajari daripada orang yang benar-benar telah mengaut keuntungan dalam pelaburan emas.

Strategi pelaburan emas
Strategi pelaburan emas

Persoalan kedua pula ialah nak beli emas jenis apa? Emas jongkong (goldbar) atau emas syiling (dinar) atau emas hiasan?

Anda tak perlu bimbang kerana jawapannya saya ada sediakan di Tips Pelaburan Emas.

Jadi persoalan yang ketiga sekarang ialah nak jual dan beli emas pelaburan di kedai emas yang mana? Poh Kong? Habib Jewels? Kedai Emas Wah Chan? Kedai Emas Sri Harmoni? Kedai Emas Sayang? Kedai Emas …. bla bla bla.. sabar… sabar…

Kedai emas yang saya maksudkan ialah kedai emas yang beroperasi secara online 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Kedai emas online yang sentiasa kemaskini harga emas semasa setiap 20 minit berdasarkan turun naik harga emas dunia.

Kedai emas online yang ada memaparkan harga emas secara ‘LIVE’ di web yang boleh diakses di smartfon (samada Android / iPhone).

Anda boleh juga memasang aplikasi harga emas seperti Kitco untuk mendapat notifikasi bila harga emas turun supaya anda boleh ‘lock’ harga dan beli emas serta hantar notifikasi kepada anda bila harga emas naik supaya anda boleh ‘lock’ harga dan jual emas semula. Dan yang paling penting sekali urusniaga emas tidak dikenakan cukai.

Kedai emas ini juga menyediakan kemudahan kepada anda untuk menyimpan emas fizikal (BUKAN emas maya) secara percuma tanpa upah! Anda boleh keluarkan kesemua emas yang anda simpan pada bila-bila masa.

Saya dah meneliti dan mengkaji selama berminggu-minggu… Alhamdulillah… saya dah jumpa kedai emas yang memenuhi syarat seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Akaun simpanan emas GAP ada pilihan New Site dan Classic Site
Aplikasi akaun simpanan emas pelaburan 24K Gold Accumulation Program (GAP) yang paling popular di Malaysia, Singapura dan Indonesia.

Anda jangan bimbang bila nak jual balik emas di kedai emas. Saya dapati kedai emas ini yang paling tak cerewet… boleh terima apa sahaja jenama dan jenis emas samada emas goldbar, dinar, emas perhiasan.

Di sini saya ingin kongsikan tips pelaburan emas sekiranya anda sebagai Pelabur Emas (Gold Investor) berminat mengaut keuntungan dalam bentuk Ringgit Malaysia dan BUKAN BERAT gram emas.

Jika anda ada bajet sekitar RM19,000… beli goldbar dengan berat minima 100g dan ke atas sebab kadar spread yang rendah (6-7% sahaja). Jika kenaikan harga melebihi 15%, maka anda boleh jual dengan harga RM21,520 dan mendapat untung melebihi RM1,520.

Kemudian anda beli lagi emas dengan modal RM19,000 tadi tanpa mengira berat emas yang anda dapat. Ulangi penjualan semula emas setelah harga emas naik melebihi 15% daripada harga beli.

Itu sahaja yang anda perlu tahu sebagai pelabur emas yang ingin menambah duit Ringgit dalam akaun.

PERHATIAN PENTING: Tiada TEKNIK AJAIB gandakan sekeping emas jadi dua keping ATAU beli sekilo emas dan dapat income setiap minggu atau setiap bulan tanpa apa-apa usaha.

Untuk pengetahuan anda, kaedah beli emas harga rendah dan jual harga tinggi (buy low sell high) merupakan hanya salah satu cara umum menjana keuntungan daripada pelaburan emas.

Kaedah ini merupakan kaedah Keuntungan Jangka Panjang sebab harga emas mungkin hanya akan naik melebihi 15% dalam tempoh lebih empat bulan (2 atau 3 kali setahun) bergantung kepada situasi ekonomi dan politik negara dan global.

Anda boleh dapatkan cara mudah, murah dan patuh syariah untuk Jual Beli Emas Pelaburan patuh syariah di Malaysia.

Tetapi jika anda rasa rugi jual emas sebab berat yang anda dapat berkurangan, maka anda bukan tergolong sebagai pelabur emas. Anda sebenarnya tergolong sebagai Penyimpan Emas (Gold Saver).

Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh hubungi saya di SAYA JIKA MENGALAMI MASALAH TEMPAHAN DAN PERTANYAAN sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.

Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan goldbar dengan harga yang lebih mahal.

Disebabkan tiada cukai GST mulai 1 Jun 2018 lalu (tiada SST juga mulai 1 September 2018), terdapat pilihan tambahan emas pelaburan 999.9 jenis bercorak cantik (minting) yang boleh anda dapatkan dengan harga yang lebih rendah.

Sila dapatkan tips mudah pelaburan emas dengan mengisi alamat emel anda di 5 Tips Pelaburan Emas.

Sekian dan terima kasih.

Seminar Pelaburan Emas – Anjuran ASAS bersama ISRA dan APIUM

Peluang kehadiran Seminar Pelaburan Emas 2015 telah dibuka!

Assalamualaikum WBT dan salam hormat kepada sekalian pelabur-pelabur emas dan pengunjung-pengunjung blog PelaburanEmas.org.

Seminar Pelaburan Emas 2015

Dengan segala hormatnya saya mempersilakan rakan-rakan sekalian untuk menghadiri Seminar Pelaburan Emas 2015 anjuran Association of Shariah Advisors in Islamic Finance (ASAS) bersama International Shariah Research Academy for Islamic Finance (ISRA), di bawah Bank Negara Malaysia (BNM) dan Fakulti Shariah dan Economi, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM) yang akan diadakan dengan ketetapan seperti berikut:-

Tarikh: 11 April 2015 (Sabtu)
Tempat: Dewan Kuliah Utama, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya
Masa: 8.30 pagi hingga 4.30 petang

Aturcara Seminar Pelaburan Emas adalah seperti berikut:-

8:30 am : Pendaftaran Peserta
9:00 am : Kata Aluan Presiden ASAS
9:15 am SESI 1 : PRINSIP SYARIAH DALAM PERNIAGAAN EMAS
– Dr. Badruddin bin Hj Ibrahim
10:45 am : Q & A
11:00 am : Minum Pagi

11:30 am SESI 2 : WANG KERTAS DAN EMAS, ADAKAH ITEM RIBAWI
– Prof. Madya Dr. Aznan Hasan
1:00 pm : Q & A
1:15 pm : Makan Tengahari & Solat Zohor

2:30 pm SESI 3 : BEBERAPA STRUKTUR PELABURAN EMAS SEMASA:
SATU TINJAUAN
– Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin

3:30 pm SESI 4 : DISKUSI PANEL
– Dr. Badruddin bin Hj Ibrahim
– Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin
– Prof. Madya Dr. Aznan Hasan

4:30 pm : Minum Petang & Solat Asar

Pendaftaran hanyalah sebanyak RM50 sahaja. Tempat adalah terhad. Sila download Borang Pendaftaran ke Seminar Pelaburan Emas sekarang! (Right-click dan pilih ‘Save As’ sebagai dokumen pdf).

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds