5 Sebab Kenapa Perlu Tukar Duit Raya Anak-anak Kepada Emas

Nak tahu 5 sebab kenapa perlu tukar duit raya anak-anak kepada emas pelaburan? Dah berapa kali anak-anak berhari raya dan dapat duit raya hingga ratusan Ringgit tapi dalam akaun bank anak-anak macam masih tak bertambah sejak buka akaun dulu.

Dah masuk seminggu dah beraya.

Rasa macam pernah cakap kepada anak-anak untuk masuk tabung semua duit raya yang mereka dapat. Tapi apa yang berlaku tak seperti yang diharapkan.

Nak pergi bank masukkan duit raya tapi tak berkesempatan. Kalau dah sampai di bank pun, alamak ramainya orang beratur di mesin Cash Deposit Machine (CDM)!

Kalau nak ke kaunter kena tunggu hari bekerja pula.

Akhirnya, kena tangguhkan masa nak depositkan duit raya anak dalam akaun bank. Lebih menyesal lagi bila duit raya anak-anak tak sempat nak dimasukkan dalam bank atau Tabung Haji sebab anak-anak dah habiskan buat belanja itu dan ini.

Biasalah.. budak-budak macam kita dulu pun begitu kan?

Cari Instrumen Kewangan Yang Betul Untuk Simpan Duit Raya Anak-Anak

Inilah salah satu sebab mengapa saya mencari instrumen kewangan yang boleh menyelamatkan duit raya anak-anak daripada cepat dibelanjakan entah ke mana! Alhamdulillah! Saya dah jumpa dan selesaikan masalah kebocoran duit raya anak-anak daripada habis dibelanjakan.

jawapannya… Tukar duit raya anak-anak kepada emas.

Cuma ada yang bertanya saya emas jenis apa yang sesuai untuk disimpan? Adakah duit raya anak-anak sesuai ditukarkan kepada emas hiasan atau barang kemas?

Jawapannya… Tukar duit raya anak-anak kepada emas pelaburan 999.9 sebab kadar selisih harga beli dan jual balik (dipanggil spread dalam bahasa Inggeris) sangat rendah iaitu sekitar 6 hingga 9% sahaja berbanding 25-40% bagi emas hiasan.

5 Sebab Kenapa Perlu Tukar Duit Raya Anak-anak Kepada Emas

1. Emas memiliki nilai yang lebih stabil

Emas memiliki nilai yang lebih stabil: Emas memiliki nilai yang lebih stabil dalam jangka panjang berbanding dengan wang kertas. Nilai wang kertas boleh jatuh atau meningkat terlalu cepat dalam tempoh singkat, manakala nilai emas cenderung lebih stabil dalam tempoh yang lebih panjang.

2. Emas menyimpan nilai aset

Menyimpan nilai aset: Menukar duit raya kepada emas adalah satu cara untuk menyimpan nilai aset. Emas adalah komoditi yang biasa digunakan sebagai simpanan nilai, kerana ia mempunyai nilai intrinsik dan diiktiraf di seluruh dunia. Oleh itu, ia boleh menjadi alternatif kepada menyimpan wang tunai atau duit raya di dalam akaun bank yang mungkin tidak mempunyai kestabilan nilai.

3. Emas melindungi daripada inflasi

Melindungi daripada inflasi: Inflasi adalah keadaan di mana harga barang dan perkhidmatan meningkat dengan cepat. Menukar duit raya kepada emas boleh membantu melindungi nilai aset daripada inflasi. Ini kerana harga emas cenderung naik seiring dengan kenaikan harga barang dan perkhidmatan.

4. Emas berpotensi berikan pulangan yang baik

Berpotensi untuk memberikan pulangan yang baik: Emas boleh memberikan pulangan yang baik dalam jangka masa panjang. Walaupun harganya mungkin naik dan turun dalam jangka pendek, namun emas biasanya memberikan pulangan yang stabil dan bertahan dalam jangka masa panjang.

5. Emas boleh diwarisi atau dihadiahkan

Boleh diwarisi atau dihadiahkan: Emas boleh diwarisi atau dihadiahkan sebagai hadiah yang berharga kepada orang yang disayangi. Ini adalah cara yang baik untuk menyimpan nilai harta benda dan memberikan hadiah yang bertahan lama kepada orang yang penting dalam hidup kita.

Nak Menabung Emas Di Mana?

6 kelebihan tukar duit raya jadi emas di Public Gold

Perasaan kanak-kanak sekarang dapat duit RM10 berbanding 10 tahun lepas macam dapat RM5 je.

Walaupun inflasi rasmi negara cuma 20% dalam 10% setahun, tapi kenaikan tu “dirasai” macam 50%.

Jadi, kalau duit raya anak-anak tu agak-agak nak simpan untuk jangka masa panjang (tak nak guna dalam tempoh 2 tahun ke atas), elakkan simpan dalam akaun bank atau akaun-akaun paper asset yang lain sekalipun (e.g Tabung Haji & ASB).

Dulu anak-anak ada tabung duit. Tapi risiko bocor tu sangat tinggi. Jadi untuk kurangkan risiko dimakan inflasi dan risiko bocor simpanlah dalam bentuk emas.

Nak menabung emas tu, beli emas yang betul, supaya kita dapat tinggikan peluang keuntungan dan rendahkan risiko kerugian.

Antaranya emas Public Gold. Saya dapati Public Gold merupakan syarikat trading emas terbesar di Malaysia.

Semua peringkat usia anak-anak selepas dapat sijil lahir terus boleh buka akaun tabungan emas untuk anak-anak di GAP Junior di Public Gold.

Pendaftaran percuma, tiada sebarang yuran ahli, modal tabungan emas serendah RM100 dan tiada komitmen bulanan. Boleh keluarkan emas fizikal bila-bila senang.

Nak saya bantu daftarkan? Whatsapp saya terus di sini.

Leave a Comment

Download E-Book 5 Minit Emas Bernilai RM99 Secara Percuma!


Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan
Ebook 5 Minit Emas: 20 asas emas pelaburan yang amat PENTING elak skim cepat kaya bertopeng pelaburan emas.

This will close in 0 seconds